Ziekenhuizen worstelen met tekort aan obstetrieverpleegkundigen

Array

Over 10 tot 15 jaar hebben ziekenhuizen op grote schaal obstetrie- en gynaecologie verpleegkundigen nodig. Ziekenhuizen vragen zich nu af hoe ze aan voldoende vervanging kunnen komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group, in samenwerking met V&VN Voortplanting, Obstetrie & Gynaecologie (VOG).

Pauline Nieuwenhuizen-Berkovits, voorzitter V&VN VOG: “Niet alleen dreigt een tekort aan obstetrieverpleegkundigen in de nabije toekomst. Eigenlijk speelt dit nu ook al en zien we steeds vaker een zorgwekkende ontwikkeling. Er worden soms onvoldoende geschoolde zorgverleners zoals kraamverzorgenden ingezet voor handelingen die echt voorbehouden zijn aan obstetrieverpleegkundigen. Dat brengt risico’s met zich mee, voor moeder en kind, maar ook voor zorgverleners zelf.”

Vergrijzing
De gemiddelde obstetrie en gynaecologie verpleegkundige (O&G-verpleegkundige) is op dit moment 39 jaar, volgens de Intelligence Group. Over 10 tot 15 jaar treedt op grote schaal vergrijzing op en gaan velen van hen met pensioen. Tegen die tijd moeten voldoende O&G-verpleegkundigen opgeleid zijn om de uittreders te vervangen. Ruim de helft van de ziekenhuizen breidt het aantal O& G-verpleegkundigen liefst nog verder uit. Zij verwachten meer O&G’ers nodig te hebben omdat de zorg steeds individualistischer en intensiever wordt.

Slecht imago
Volgens de Intelligence Group bestaat bij ruim de helft van de ziekenhuizen de nieuwe instroom aan O&G-verpleegkundigen voornamelijk uit pasgediplomeerden. Ziekenhuizen zijn echter niet in staat om straks op grote schaal studenten op te leiden tot O&G-verpleegkundige. Zij hebben niet genoeg stageplaatsen en geld. Het beroep van O&G-verpleegkundige kampt bovendien met een slecht imago.

Honkvast
Een positief punt voor de ziekenhuizen is dat O&G-verpleegkundigen honkvast zijn, zij werken gemiddeld 10 tot 20 jaar in hetzelfde ziekenhuis. Als zij dan toch het ziekenhuis verlaten, is dat vanwege pensionering, overstap naar een ander ziekenhuis of (tijdelijke) uittreding uit het vakgebied. Ziekenhuizen zouden er wel meer aan kunnen doen om hen te behouden. Zo’n 60 procent deed tot nu toe echter geen poging tot het terughalen van hun O&G-verpleegkundigen.

Stoppen
O&G-verpleegkundigen vinden hun werk zwaar vanwege de onregelmatigheidsdiensten, hoge fysieke belasting en het hebben van weinig regie over de eigen functie. Wanneer zij het vakgebied verlaten, keren zij meestal niet meer terug naar een kraamafdeling of verloskamer. Zij kiezen ervoor als verkoeververpleegkundige, SEH-verpleegkundige, wijkverpleegkundige of oncologieverpleegkundige te gaan werken.

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen