Zorgen over permanente stijging Chlamydia onder jongeren

Array

Uit de soa- en seksualiteitscijfers 2011 blijkt dat het aantal chlamydia-infecties in Groningen met 8% is gestegen ten opzichte van 2010. Het gaat om 1.482 chlamydiainfecties op 17.942 uitgevoerde chlamydia-testen. De cijfers zijn afkomstig uit de gegevens van het Laboratorium voor Infectieziekten en de soa/sense-spreekuren van GGD Groningen en het UMCG.

De stijging in het aantal chlamydia-infecties is al een aantal jaren zichtbaar. Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende soa. Ongeveer 85% van alle chlamydia-infecties komt voor onder jonge heteromannen- en vrouwen, met name onder vrouwen tot 25 jaar. GGD Groningen heeft in 2011 meegedaan aan het landelijk onderzoek `Seks onder je 25e’. De uitkomsten gebruiken de GGD en Sense Noord Nederland om de voorlichting en hulp aan jongeren beter te laten aansluiten op wat zij willen en nodig hebben.

Syfilis, gonorroe en hiv
Syfilis en gonorroe worden vooral gevonden onder mannen die seks hebben met mannen. Zorgwekkend is dat veel mannen die een syfilis- of gonorroe-infectie hebben, ook met hiv besmet zijn. Het aantal gonorroe-infecties is met 14% gestegen, terwijl het aantal syfilisinfecties is gedaald met 9%. Het aantal nieuwe hiv-besmettingen is gestabiliseerd. Het aantal uitgevoerde hiv-testen is gedaald in de provincie Groningen en gestegen in de stad Groningen.

Bezoekers aan soa/sense-spreekuren en Sense Noord Nederland Het aantal mensen dat het soa/sense-spreekuur van GGD Groningen of het UMCG bezoekt voor een soa-test is met 12% gestegen tot 3.644. Van alle bezoekers is 79% jonger dan 25 jaar. In 2010 was dat nog 61%. In 2011 hebben 1.219 mensen Sense Noord Nederland bezocht, het centrum voor seksuele gezondheid. Tijdens het Sense-spreekuur kunnen vooral seksualiteitsproblemen en -vragen worden voorgelegd. Opvallend is dat weer meer jongeren tot 25 jaar Sense Noord Nederland hebben bezocht en dat meer vrouwen dan mannen het centrum weten te vinden. Thema’s die het meest bevraagd worden, zijn soa, anticonceptie en seksualiteitsvragen zoals pijn bij het vrijen en/of geen zin in seks.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen