Trudeke Struijk wint eerste Maria ter Welle Innovatieprijs

Array

Trudeke Struijk-Wielinga, dietiste bij VUmc, heeft de eerste Maria ter Welle Innovatieprijs gekregen voor haar onderzoek ter voorkoming van een eiwit- en energietekort bij dialyserende nierpatienten. Deze nieuwe aanpak geeft goede resultaten in het VUmc en moet nu navolging krijgen in ziekenhuizen en dialysecentra in heel Nederland. De prijs – waaraan een medaille en een geldbedrag van 10.000 euro zijn verbonden – is op 3 april door de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting uitgereikt tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen in Veldhoven.

Trudeke Struijk ontwikkelde een aanpak om een tekort aan eiwit- en energie-inname bij dialyserende nierpatienten te voorkomen. Dit is een complicatie die bij 30 tot 50 procent van de hemodialysepatienten optreedt. Lang niet alle patienten krijgen tijdens of na dialyse een maaltijd aangeboden en missen zodoende eetmomenten.

Als je bedenkt dat zij drie dagen per week dialyseren en de consumptie van voldoende eiwit en energie dan vrijwel onmogelijk is, betekent dit dat zij snel in conditie achteruitgaan?, vertelt Struijk. ?Meerdere eiwitrijke eetmomenten per dag zijn erg belangrijk om naar behoefte te kunnen eten.

Als dietiste beschouw ik het als mijn taak nierpatienten te helpen op dialysedagen voldoende energie en eiwitten tot zich te nemen. Tijdens een pilot op VUmc hebben we aangetoond dat het mogelijk is door gewone voeding de inname van eiwitten en energie te verbeteren. Ik ben er erg trots dat ik deze eervolle prijs heb gewonnen en dit voorbeeld nu landelijk navolging krijgt.’

Landelijke uitrol op komst
In het VUmc krijgen dialysepatienten al langere tijd een maaltijd en een snack aangeboden. Om te achterhalen of dit voldoende is om met de thuis geconsumeerde voeding in de energie- en eiwitbehoefte te voorzien, ging in het najaar van 2011 een pilot van start. Twintig hemodialysepatienten hielden een driedaags eet- en activiteitendagboek bij. Hieruit blijkt dat de energie- en eiwitinname op dialysedagen weliswaar toeneemt als een maaltijd of snack wordt aangeboden, maar dat dit nog steeds lager is dan de behoefte.

Struijk concludeert dat nierpatienten tijdens dialyse de mogelijkheid zouden moeten krijgen maaltijden en snacks te consumeren en dat een warme maaltijd veel meer eiwit moet bevatten. Het geldbedrag dat aan de Maria ter Welle Innovatieprijs is verbonden, wordt ingezet voor een plan voor de landelijke uitrol van deze aanpak.

Maria ter Welle Innovatieprijs
De Maria ter Welle Innovatieprijs is door de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting in het leven geroepen als blijk van waardering en stimulans voor een initiatief van een verpleegkundige, maatschappelijk werker of dietist, dat bijdraagt aan een betere kwaliteit van zorg voor nierpatienten.

Maria ter Welle (1900-1946) was de hoofdzuster van de interne afdeling van het stadsziekenhuis in Kampen toen professor Kolff hier de eerste kunstmatige nier ter wereld ontwikkelde. Ter Welle was verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van de patienten die door Kolff werden behandeld. ‘Het doel van de Maria ter Welle Innovatieprijs is een podium te creeren voor projecten van verpleegkundigen, dietisten en maatschappelijk werkers die zorgen voor vernieuwing in de zorg aan nierpatienten en de kwaliteit van leven verbeteren.

De jury
De jury vindt dat nierpatienten er daadwerkelijk belang bij hebben als het initiatief van Trudeke Struijk breed wordt ingevoerd. ‘Ik wens haar erg veel succes met de uitrol van dit bijzondere project’, aldus Tom Oostrom , algemeen directeur van de Nierstichting en bestuurslid van de Willem Kolff Stichting. ‘Uiteraard hopen de Nierstichting en Willem Kolff Stichting dat de twee vernieuwende en succesvolle initiatieven van Karin Belle en Gilia van Roekel mede door hun nominatie eveneens landelijke navolging krijgen.’

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen