ADRZ en ZorgSaam maken werk van samenwerking

In oktober 2011 gaven de raden van bestuur, stafbesturen en clientenraden van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis en ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen een gezamenlijke verklaring uit waarin ze stelden hun krachten te bundelen in het belang van clienten in de gehele Zeeuwse regio.

Na een aantal gesprekken is er nu een gezamenlijke visie die met de adviesorganen van beide ziekenhuizen zal worden besproken.

Samenwerking zien partijen als de enig juiste manier om in een dunbevolkt uitgestrekt gebied een optimaal aanbod van zorg te handhaven. Bij de besluitvorming zullen de ziekenhuizen steeds het gemeenschappelijk belang van de Zeeuwse bevolking voorop stellen. De ziekenhuizen zullen samen de acute zorg goed waarborgen zodat aan iedere patient tijdig de juiste zorg geboden kan worden. Zorg die voldoet aan alle kwaliteitseisen.

Bij die typen van zorg waar de ziekenhuizen afzonderlijk prima voldoen aan de kwaliteitsnormen en eventuele volumenormen, hoeft geen gezamenlijke regie plaats te vinden. Maar daar waar een te versnipperd aanbod van de zorg maakt dat de juiste kwaliteit in het geding komt, moeten er wel gezamenlijke afspraken worden gemaakt. De visie ondersteunt de vorming van Zeelandbrede vakgroepen. In het geval bepaalde zorg op één plek geconcentreerd is, wordt aangemoedigd dat specialisten en andere professionals op die plek met elkaar samenwerken om expertise uit te wisselen en een voor de arbeidsmarkt aantrekkelijke praktijk te bieden.

Ontwikkelingen in de zorg en op de arbeidsmarkt dwingen tot deze samenwerking. Niet alleen tussen de ziekenhuizen, maar ook tussen de ziekenhuizen en andere zorgverleners zoals huisartsen, verloskundigen en verpleeghuizen.

Hoe gaat het nu verder?
Aan de adviesorganen van de ziekenhuizen wordt een reactie op de nu voorliggende visie gevraagd. Ook diverse stakeholders, zoals collega zorgaanbieders in de provincie, Klaverblad, Zorgverzekeraar CZ en de Provincie Zeeland worden geïnformeerd over de gezamenlijke visie.

Vanaf nu zullen de Raden van Bestuur en stafbesturen van medisch specialisten eens in de twee maanden bijeen komen om de ontwikkeling van gezamenlijk terrein te sturen.

Al veel samenwerking
Er wordt overigens al langer samengewerkt tussen de ziekenhuizen. Nieuw is dat er nu een gezamenlijke overkoepelende visie bestaat en dat er frequent en gestructureerd overleg is om de zorg voor heel Zeeland in het oog te houden.

Er zijn al Zeelandbrede vakgroepen voor Geriatrie, Oogheelkunde, Plastische Chirurgie en Reumatologie. En er is samenwerking op onder andere de gebieden dermatologie , de laboratoria, epilepsie en kinderdiabetes. Voor dotterbehandelingen van de kransslagaderen rond het hart kunnen patienten in het centrum in Terneuzen terecht.

Bron: ADRZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen