Foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’ over darmkanker in het GHZ

Array

De foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’ toert vanaf maart langs diverse Nederlandse ziekenhuizen om aandacht te vragen voor darmkanker.

Van 14 tot 21 mei zijn de foto’s te bezichtigen op de Bleulandlocatie van het GHZ in Gouda. De foto-expositie is ontwikkeld door de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patientenorganisaties. Vijf professionele fotografen belichten ieder een ander aspect van darmkanker.

Darmkanker
Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 patienten en hun naasten te maken met darmkanker. Bijna 5.000 mensen overlijden elk jaar aan de gevolgen van deze ziekte. Als darmkanker in een vroegtijdig stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen. In het kader van internationale darmkankermaand maart 2012 vraagt de Maag Lever Darm Stichting in samenwerking met artsen- en patientenorganisaties dit jaar aandacht voor darmkanker door middel van een foto-expositie, met als thema ‘Denk vooruit, kijk achterom’.
Uit publieksonderzoek van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat ruim 18 procent  van de ondervraagden moeite heeft met praten over darmklachten, zelfs met de eigen huisarts. Gezien het taboe kiest de Maag Lever Darm Stichting voor een kunstzinnige verbeelding van dit voor veel mensen zware en abstracte onderwerp. Hiermee stimuleert de stichting dat mensen met klachten tijdig naar de dokter gaan.

Foto-expositie ‘Denk vooruit, kijk achterom’
Vijf professionele fotografen brengen darmkanker op verschillende manieren in beeld. De foto’s van fotograaf Bertien van Manen maken een knipoog naar het taboe en zorgen voor een lach, de foto’s van fotograaf Ringel Goslinga, over erfelijke darmkanker, zijn indrukwekkend door de pijnlijke realiteit. Dana Lixenberg fotografeert achter de schermen van een ziekenhuis op een Maag-Darm-Lever-afdeling en  Pathologie afdeling, Geert van Kesteren heeft als thema het bevolkingsonderzoek en Cynthia Boll volgt een patient met een tijdelijke stoma.

Activiteiten in het GHZ
Naast deze foto-expositie organiseert het GHZ op dinsdagavond 15 mei en woensdagavond 16 mei twee lezingen over dikke darmkanker. Oncoloog Adelheid van der Torren vertelt over de diagnose en behandeling van dikke darmkanker en chirurg Roderick Schmitz geeft een lezing over de operatie en bestraling van dikke darmkanker. Verder wordt er op beide avonden door de Maag- Darm en Leverartsen een rondleiding op de onderzoeksafdeling gegeven.
Het GHZ vindt het belangrijk om patienten aan de hand van deze lezingen bekend te maken met het behandeltraject in het ziekenhuis. De lezingen zijn ook bedoeld om vragen te beantwoorden en onrust proberen weg te nemen.

Aanmelden
Geïnteresseerden voor de lezingen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar: [email protected] of via telefoonnummer: (0182) 50 50 00. De foto-expositie is voor iedereen vrij toegankelijk.

Bron: GHZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen