Aantonen kwaliteit zorg ‘essentieel’

Array

In de gezondheidszorg is niet alleen het leveren van kwaliteit essentieel, maar ook het tonen daarvan. Dat stelt de belangenvereniging NFU.

Ervaring
Het ontbreekt in Nederland aan een helder zicht op de kwaliteit van de gezondheidszorg, ook al is de laatste jaren veel ervaring opgedaan met het meten ervan, meldt de NFU.

In kaart
Politiek, pers, patienten en verzekeraars vragen om inzicht in kwaliteit. Media en verzekeraars ondernemen zelf ook pogingen om de kwaliteit van zorg in kaart te brengen.

Moeilijk
Deze kwaliteit meten, blijkt in de praktijk echter een moeilijke opgave. Op kwaliteitsranglijsten van de media bestaat stevige kritiek. Die komt van onafhankelijke onderzoekers, onder meer van het Erasmus MC en iBMG.

Ook omstreden is de betrouwbaarheid van sterftecijfers als middel om ziekenhuizen te vergelijken.

Debat
De UMC’s, verenigd in de NFU, hebben 5 april hun visie op kwaliteit van zorg gepubliceerd.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen