Schildklieroperatie zonder halslitteken

Het UMC Utrecht is als eerste in Nederland gestart met een nieuwe manier om schildklieroperaties uit te voeren. Patienten houden hier geen opvallend litteken in de hals aan over, maar slechts een klein litteken in de oksel. De eerste patiente is succesvol geopereerd.

Patienten met schildkliertumoren ondergaan nu een operatie die een litteken in de hals veroorzaakt. Vooral jonge vrouwen ondergaan deze ingreep en kunnen het litteken als belastend ervaren. Chirurgen dr. Menno Vriens en prof. dr. Inne Borel Rinkes van het UMC Utrecht haalden daarom een nieuwe operatietechniek naar Nederland. De nieuwe techniek draait om minimaal invasieve chirurgie met de operatierobot. Via een klein sneetje in de oksel gaan twee robotarmen en een camera naar de schildklier. De opererend chirurg bestuurt op afstand de robotinstrumenten, terwijl de chirurg aan de operatietafel hierbij assisteert.

Eerste patient geopereerd
Vriens en Borel Rinkes hebben de eerste patiente met een schildkliertumor op deze manier geopereerd. De patient maakt het goed. Het UMC Utrecht hoopt, in eerste instantie, zo?n vijftig patienten per jaar met de nieuwe techniek te opereren. In Nederland ondergaan enkele duizenden patienten per jaar een operatie aan hun schildklier. Alle patienten met een tumor van de schildklier tot drie centimeter komen in aanmerking voor deze nieuwe techniek.

Zuid-Korea
‘De techniek is ontwikkeld in Zuid Korea waar een litteken in de hals sociaal heel onwenselijk is’, aldus Vriens. ‘In Nederland zijn wij de eersten die deze methode toepassen, verder voeren alleen enkele andere gespecialiseerde centra in de wereld de ingreep uit. De nieuwe techniek verbetert de behandeling van schildklierafwijkingen niet, het voordeel is puur cosmetisch. Dat kan erg belangrijk zijn voor de kwaliteit van leven van de patienten.’

Voordat Vriens en Borel Rinkes de eerste patient opereerden zijn ze in de leer geweest bij chirurgen die deze techniek al kenden en oefenden ze uitgebreid in de snijzaal. De nieuwe techniek is internationaal erkend als veilig en kent geen bijzondere bijwerkingen. Wel kunnen patienten na de operatie tijdelijk pijn ervaren door het grotere operatiegebied.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen