Labyrint – woensdag 11 april: revoluties op de behandeltafel

Array

Morgen, woensdag 11 april (20:55 u, NED2), staat Labyrint (VPRO/NTR) in het teken van revoluties op de behandeltafel. In het eerste deel volgen we trauma expert Karim Brohi die ontdekte dat het bloed van sommige slachtoffers van ernstige ongevallen direct na het ongeluk niet meer stolt. Ons lichaam zou geen evolutionair antwoord op auto-ongelukken hebben ontwikkeld. Brohi introduceerde een revolutionaire behandeling van slachtoffers met ernstig letsel. Hierbij beginnen de artsen met het ‘repareren’ van het bloed en daarna meteen met het herstellen van de rest van het lichaam.

In het andere deel van Labyrint een nieuwe techniek van radiotherapeut Marco van Vulpen uit het UMC Utrecht.  Met deze techniek (FLAME) kunnen tumoren in een keer vernietigd worden, bij voorkeur  met zo min mogelijk bijwerkingen.

In Nederland sterven jaarlijks vijfduizend mensen aan de gevolgen van een ernstig ongeluk. Vaak omdat het bloed niet meer stolt, waardoor deze slachtoffers doodbloeden. Door nieuwe inzichten en aanpak zullen meer patienten kunnen overleven.

Karim Brohi, een Engelse trauma-expert van het London Royal Hospital, ontdekte dat het bloed van sommige slachtoffers van ernstige ongevallen direct na het ongeluk niet meer stolt. Ons lichaam heeft volgens Brohi  geen evolutionair antwoord op auto-ongelukken ontwikkeld. Het repareren van kleine wondjes gaat meestal goed, maar voor de aanpak van ernstig letsel staat ons systeem te fijn afgesteld. Daarom kan het lichaam grote verwondingen eigenlijk niet aan.

Brohi introduceerde een revolutionaire behandeling van slachtoffers met ernstig letsel. Hierbij beginnen de artsen met het ‘repareren’ van het bloed en daarna meteen met het herstellen van de rest van het lichaam.

In het AMC te Amsterdam is deze behandeling recent aangepast, onder andere naar aanleiding van gegevens die trauma-artsen verzamelden tijdens de verzorging van gewonde soldaten in Afghanistan en Irak.

In het andere deel van Labyrint een nieuwe techniek van radiotherapeut Marco van Vulpen uit het UMC Utrecht.  Met deze techniek  kunnen tumoren in een keer vernietigd worden, bij voorkeur  met zo min mogelijk bijwerkingen. Tijdens deze therapie, met de klinkende naam FLAME, wordt de tumor als het ware weggebrand door een hoge, goed gerichte dosis straling.

Door gebruik te maken van MRI scantechniek in combinatie met goudmarkeringen, is bestraling bij prostaatkanker nu al zo nauwkeurig dat de kans op lokale genezing groot is en de bijwerkingen minimaal. Dit in tegenstelling tot de grove bestralingsmethoden van enkele jaren geleden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen