NVLF en Hogeschool Utrecht starten project PRIL: preventie in logope..

Array

De beroepsvereniging van logopedisten NVLF start samen met het lectoraat Logopedie van de Hogeschool Utrecht het project PRIL: preventie in logopedie. Het doel is om een landelijke inventarisatie te maken van de mogelijkheden en knelpunten in preventieve logopedie volgens gemeenten, GGD en logopedisten. Het project brengt het programma-aanbod in kaart van preventieve logopedie zoals dat op dit moment in Nederland wordt aangeboden.

De effectiviteit en de financiering van de verschillende preventieve logopedieproducten worden in het onderzoek meegenomen. In het project wordt ook een voorstel geformuleerd voor landelijke aanpak van signalering van kinderen met taalproblemen.

Met de uitkomsten van het project wil de NVLF de discussie aangaan met gemeenten en het ministerie van VWS en het ministerie van OCW over het belang van preventieve logopedie.

Theo de Koning, voorzitter van de NVLF: “Gemeenten bezuinigen op preventieve logopedie, terwijl het ministerie van onderwijs extra geld uittrekt om taalachterstanden te bestrijden. Preventieve logopedie is onmisbaar bij het vroegtijdig signaleren en behandelen van spraaktaalproblemen bij jonge kinderen. Logopedisten kunnen het verschil tussen een taalachterstand en een taalontwikkelingsstoornis vaststellen, zodat er effectiever vervolgbehandeling geboden kan worden. Bijvoorbeeld met voor- en vroegschoolse educatie”.

Dr. Ellen Gerrits, lector logopedie: “We krijgen regelmatig vragen over preventieve logopedie en taalscreening. Bijvoorbeeld over de beste leeftijd voor taalscreening en keuze van taalscreeningsinstrument. Trouwens niet alleen van logopedisten, ook van GGD-managers. Het is belangrijk dat er een landelijkeevidence-based aanpak komt.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Esther van Niels (MSc) en dr. Mieke Beers onder leiding van de lector logopedie dr. Ellen Gerrits. Het project start in april en de resultaten worden deze zomer verwacht.

bron: NVLF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen