Implantaten beschermen met nanotech-coating: nog geen succes

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacterien) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Roest en tandplaque zijn bekende voorbeelden. Maar ook bij kunstgewrichten, katheters en andere implantaten kan vorming van een biofilm tot onder meer infecties leiden. Wanneer infectie optreedt, moet het implantaat vaak vervangen worden. Dit is niet alleen belastend voor de patient, er is ook grote kans op een hernieuwde infectie en de extra operaties brengen grote kosten met zich mee.

Al tientallen jaren wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met beschermende coatings hechting van micro-organismen aan implantaten te verminderen. Promovenda Yi Wang onderzocht een nieuwe techniek op dit terrein, die niet alleen hechting moet verminderen, maar ook de groei van gezond weefsel moet stimuleren.

De onderzochte methodiek is gebaseerd op zogenoemde polyethyleen glycol (PEG) ?microgel patronen. Hierbij wordt met behulp van nanotechnologie (elektronenbundellithografie) in een coating een patroon aangebracht, dat de effectiviteit ervan moet vergroten. Wang laat echter zien dat deze techniek nog niet uitontwikkeld is. Het is nog moeilijk op het gehele oppervlak van een implantaat hetzelfde patroon aan te brengen, waardoor micro-organismen toch nog aan het oppervlak kunnen hechten.

Promotie: mw. Y. Wang, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. M. Libera, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Implantaten beschermen met nanotech-coating: nog geen succes

Yi Wang (China, 1982) studeerde biomedische technologie in Sichuan, China. Ze verrichtte haar onderzoek aan het onderzoeksinstituut Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het W.J. Kolff Instituut.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen