Schippers vindt boete voor missen afspraak goed idee

Array
Minister Schippers vindt dat meer ziekenhuizen  patienten een boete zouden  moeten opleggen als ze niet komen opdagen bij een afspraak. Bij een proef hiermee in ziekenhuis Haaglanden daalde het aantal wegblijvers van 7 naar 4%. Op dit moment geeft één op de vier ziekenhuizen een boete als een patient een afspraak niet nakomt. Volgens De Telegraaf kosten patienten die niet op een afspraak verschijnen de zorg jaarlijks 300 miljoen euro.

De minister geeft wel aan dat er ook andere manieren zijn om het aantal mensen dat niet komt op dagen, terug te dringen bv. door kort voor de afspraak een sms’je te sturen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.Uit reacties blijkt dat men het over het algemeen oneens is met deze regeling.’Ziekenhuizen die een boete mogen uitdelen’. Als men de term “afspraak is afspraak”” hanteert, dan zou dit ook voor ziekenhuizen en artsen moeten gelden.  Regelmatig is het lang wachten bij een afspraak en patienten hebben dikwijls ook drukke banen en bij hen geldt ook   “tijd is geld”.  Een patient kan dan ook geen claim indienen.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Schippers vindt boete voor missen afspraak goed idee"

  1. Min. Schippers wil dat zorg no-show terugdringt. Alleen boete is niet de juiste manier.

Comments are closed.

Recente artikelen