Graziakwartet op 15 april in de kapel

Array

Het achtste  concert in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vindt plaats op zondag 15 april 2012 om 15.00 uur. Muziekliefhebbers kunnen genieten van kamermuziek  die uitgevoerd wordt door het Graziakwartet. Het Graziakwartet zal in samenspel met de celliste Sanne Bijker het Strijkkwintet in C-majeur van Franz Schubert ten gehore brengen. Het concert maakt deel uit van een  reeks van kamermuziek- en orgelconcerten die elke derde  zondagmiddag van de maand worden georganiseerd in de kapel in samenwerking met de Stichting Vrienden Kamermuziek ‘s-Hertogenbosch.

Strijkkwintet in C-majeur
Het strijkkwintet in C-majeur van Franz Schubert heeft de componist in de zomer van 1828 geschreven, twee maanden voor zijn dood. Het is Schuberts laatste instrumentale werk. Dit kwintet beleefde zijn première op 17 november 1850 in de Musikverein in Wenen en werd gepubliceerd in 1853.

Dit werk is het enige strijkkwintet in de omvangrijke serie kamermuziekwerken van Schubert. Het valt op door zijn wat onconventionele bezetting: 2 violen, altviool of 2 cello’s (terwijl gebruikelijker was 2 violen, 2 altviolen en cello). Door die keuze voor twee cello’s wordt de klank in de lage registers meer sonoor.

Het werk bestaat uit 4 delen:

1.       Allegro ma non troppo

2.       Adagio

3.       Scherzo, Presto – Trio. Andante sostenuto

4.       Allegretto

Aanmelden
Muziek maakt deel uit van de helende omgeving die het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil bieden. Talloos zijn de verhalen van mensen, die steun hebben gevonden bij het verwerken van hun ervaringen met behulp van muziek. De concerten zijn toegankelijk voor patienten en hun bezoekers maar ook medewerkers en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Zij kunnen zich aanmelden via www.jbz.nl/concerten. Er wordt geen entree geheven, maar een vrijwillige bijdrage is welkom. In de kapel is plaats voor 75 bezoekers.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Stichting Vrienden Kamermuziek ‘s-Hertogenbosch
De Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch organiseert jaarlijks een 80-tal lunchconcerten. Een keur van musici en ensembles uit de professionele kamermuziekscene uit binnen- en buitenland geven (bijna) iedere donderdag- en zaterdagmiddag  een uitvoering in de Azijnfabriek, Bethaniestraat 4 te ’s-Hertogenbosch.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Celia Noordegraaf, cluster Marketing & Communicatie, tel.             (073) 553 8439      , e-mail: href=”mailto:[email protected]”>[email protected] kijken op www.jbz.nl/concerten

Nadere informatie over de Stichting Vrienden Kamermuziek ’s-Hertogenbosch en het programma seizoen 2011 – 2012 vindt u op www.kamermuziekshertogenbosch.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen