IGZ wist van problemen implantaten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kreeg tien jaar geleden al de eerste meldingen over problemen met borstimplantaten van het omstreden Franse merk PIP. De toezichthouder deed echter niets met die meldingen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Voor 2010, toen de Franse autoriteiten de problemen meldden, kreeg de IGZ 47 meldingen over de protheses. Bijna alle meldingen gingen over het stukgaan van de protheses.
De IGZ zegt in een reactie dat de problemen destijds geen reden voor onderzoek waren. “De fabrikant is immers degene die verantwoordelijk is voor de kwaliteit”, aldus de inspectie.

Nattigheid
In 2008 voelde de IGZ wel nattigheid en overwoog om importeur Rofil aan te spreken. “Maar gezien een aantal andere lopende belangrijke dossiers in die periode en beperkte capaciteit, is dit destijds niet direct opgepakt.”

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het toezicht van de inspectie. De VVD vindt dat het geduld met de IGZ opraakt.

De commissie Sorgdrager, die momenteel onderzoek doet naar de werkwijze van de inspectie, zou dit ‘schandaal’ ook tot op de bodem moeten uitzoeken, aldus Kamerlid Anne Mulder.

bron: NU nl

advertentieEinde Bericht ___________________________________________