In afwachting van Europees advies over bloedbanken vraagt Aids Fonds..

Array

In afwachting van Europees advies over bloedbanken vraagt Aids Fonds om solidariteit vanuit de homogemeenschap

Zolang de bloedbanken nog geen testen hebben die alle hiv-infecties kunnen uitsluiten, sluit het Aids Fonds zich aan bij het standpunt van bloedbank Sanquin dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) uitgesloten moeten worden van bloeddonatie.  De Raad van Europa komt binnenkort met een advies over dit onderwerp. Tot die tijd pleit het Aids Fonds voor solidariteit vanuit de homogemeenschap met mensen die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van bloedproducten.

Overdrachtsrisico’s
Het is helaas nog steeds zo dat er een korte periode na infectie met hiv is waarbij deze niet is vast te stellen. Dit kan tot overdrachtsrisico’s leiden bij bloeddonatie. Onder mensen met hiv is het percentage mannen dat seks heeft met mannen hoog. Jaarlijks worden 1.200 nieuwe hiv-diagnoses gesteld. Tweederde hiervan betreft mannen die seks hebben met mannen. Onveilig gedrag, een verkeerde risico-inschatting of een partner die afspraken over monogamie schendt komt zowel bij hetero’s als homo’s voor. Echter homo’s lopen meer risico op een infectie, eenvoudigweg omdat hiv veel meer in deze groep voorkomt. Om de risico’s op overdracht van hiv zo veel mogelijk te beperken sluiten bloedbanken mannen die seks hebben met mannen uit van het geven van bloed.

Discriminatie?
Het is de vraag is of het discriminatie is om mannen die seks hebben met mannen uit te sluiten van het geven van bloed. De Commissie Gelijke Behandeling vond in 1998 van niet omdat de reden voor uitsluiting niet primair lag in de uitsluiting van homoseksuelen, maar gericht was op het voorkomen van risico op overdracht van hiv.

Volksgezondheidsbelang
Zolang de bloedbanken nog geen testen hebben die alle hiv-infecties kunnen uitsluiten, sluit het Aids Fonds zich aan bij het standpunt van bloedbank Sanquin. Het belang voor de volksgezondheid weegt in dit geval het zwaarst. Nederland neemt hierbij geen uitzonderingspositie in. Op de website van bloedbank Sanquin staat vermeld dat 18 van de 21 onderzochte Europese landen hetzelfde beleid als Nederland voeren.

Advies Raad van Europa
Volgens de minister van VWS komt de Raad van Europa met een advies voor de 47 lidstaten over dit onderwerp. Het Aids Fonds kijkt uit naar dit advies. Tot die tijd pleit het Aids Fonds voor solidariteit vanuit de homogemeenschap met mensen die voor hun gezondheid afhankelijk zijn van bloedproducten.

Achtergrond
Het is dit jaar dertig jaar geleden dat in Nederland de eerste aidsdiagnose werd vastgesteld. Omdat hiv relatief vaker voorkwam onder homomannen, riep het COC kort daarop alle homomannen op om zich terug te trekken als bloeddonor. Vijftien jaar later, in 1997, diende het COC een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling. De aanleiding was een folder van de bloedbanken. Hierin sloten de bloedbanken mannen die éénmaal seks hebben gehad met een andere man uit als bloeddonor. Het COC pleitte voor gelijke behandeling op basis van gedrag en niet op basis van seksuele voorkeur. Het COC kreeg (zie hierboven)  geen gelijk van de Commissie Gelijke Behandeling. We zijn nu 15 jaar verder. Dit keer gaat het om een initiatief van de Tweede Kamer. Deze wil dat het kabinet bloedbank Sanquin opdraagt de regels zo te wijzigen dat mannen die seks met elkaar hebben, niet langer uitgesloten worden van het donorschap. Seksueel risicogedrag moet het criterium zijn, aldus de Kamer.

bron: Aids Fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen