Warmte verlicht pijn bij baby’s

Array

Een baby warm houden tijdens het geven van een injectie, verlicht pijn beter dan de technieken die artsen nu toepassen. Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Chicago.

De onderzoekers vergeleken warmte met twee traditionele methoden om baby’s te kalmeren, namelijk suiker en een speen. In een experiment werden 47 gezonde baby’s in drie groepen verdeeld.

De eerste groep werd voorafgaand aan een vaccinatie opgewarmd in een speciaal daarvoor ontworpen apparaat. De andere baby’s kregen suiker of mochten op een speen zuigen.

Huilen en hartslag
Vervolgens keken de onderzoekers hoe de baby’s op de injectie reageerden. Hun gehuil, grimassen en hartslag werden geregistreerd. De ‘verwarmde’ baby’s stopten eerder met huilen en grimassen dan de anderen.

Bijna een kwart huilde helemaal niet, terwijl de baby’s die suiker hadden gekregen wel allemaal huilden. In alle drie de groepen versnelde de hartslag na de injectie en daalde deze vervolgens ongeveer even snel.

Warmte effectief
“Warmte vermindert het huilen en grimassen tijdens een pijnlijke behandeling. Blootstelling aan warmte is bij pasgeborenen net zo effectief en misschien wel effectiever dan de pijnstillende werking van suiker en ergens op zuigen”, aldus de onderzoekers.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen