Marcel van Borren wint H2B Award 2012

Array

Marcel van Borren, klinisch chemicus in opleiding, heeft de Health to Business Award 2012 gewonnen. Hij won de prijs voor zijn leidende rol bij de Point of Care Labs, een systeem waardoor in de huisartspraktijk diagnostisch onderzoek kan worden uitgevoerd. De businessclub van het ziekenhuis, H2B, honoreert jaarlijks een ondernemende persoonlijkheid die in samenwerking met partners in en buiten het ziekenhuis een opvallende innovatie in de zorg doorvoert. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 10.000,- voor de winnaar. De partner waarmee is samengewerkt ontvangt een oorkonde. Van Borren werkte met een groot aantal partijen samen, waaruit door de jury Siemens is gekozen als mede-prijswinnaar.
Het bestuur van Health to Business kent de prijs toe op voorstel van een door het bestuur benoemde jury. De jury van de Health to Business Award 2012 bestond uit Bert Pauli, gedeputeerde Economische Zaken en Bestuur Provincie Noord-Brabant, de winnaar van vorig jaar Hans Pruijt, internist-oncoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis en Wim Jongen, partner WesterToren Innovation Centre in ‘s-Hertogenbosch. De jury beoordeelde de inzendingen op:

1) Ondernemerschap en voorbeeldfunctie

2) Belang voor de gezondheidszorg

3) Grensoverschrijdende stimulerende werking voor economie en werkgelegenheid

4) Innovatie en voorbeeldfunctie

5) Maatschappelijke relevantie

 

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats op 12 april 2012 tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de Health to Business Community Jeroen Bosch. De businessclub komt vier maal per jaar bijeen rond een thema op het snijvlak van gezondheid en zaken. Op 12 april stond het nieuwe wetsvoorstel van minister Schippers centraal, waarbij ziekenhuizen winst mogen uitkeren. Voor- en tegenstanders gingen hierover met elkaar in debat. Daarna werd de prijs uitgereikt. De jury toonde zich onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. Medisch specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderscheiden zich door een open mind en een groot innovatief vermogen. Zonder uitzondering droegen de kandidaten bij aan de verbetering van de kwaliteit van zorg.

 

Genomineerden
Voor de H2B Award waren vier kandidaten genomineerd. Kinderarts Esther de Vries was genomineerd vanwege haar inspanningen in het door haar opgerichte Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie. Klinisch fysicus Chris Peters omdat hij met zijn onderzoek de basis voor intelligente elektrodepleisters legde, die een belangrijke rol spelen in bij het bewaken van de veiligheid van de baby bij bevallingen. Radioloog Matthieu Rutten voor zijn prestaties op het gebied van 3D-echografie bij borstkanker. Marcel van Borren won de prijs doordat hij in staat is gebleken met een groot aantal partijen binnen en buiten het ziekenhuis tot een goed functionerend systeem te komen, dat in een grote behoefte voorziet. Huisartsen kunnen met één van de zes tests bijvoorbeeld uitsluiten dat sprake is van een longontsteking. Daardoor hoeft niet onnodig antibiotica te worden voorgeschreven. Patienten hoeven niet meer naar een prikpost.

 

Health to Business Community Jeroen Bosch
De Health to Business Community Jeroen Bosch (H2B) is opgericht in 2008 door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch en het Bossche bedrijfsleven. Doel van de community is het stimuleren van interactieve kennisuitwisseling en ontmoeting tussen ondernemende bedrijven, medisch specialisten, managers in de zorg, en kennisinstellingen. H2B initieert en steunt projecten die bijdragen aan de vernieuwende visie op zorg die in de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis tot uiting komt. In 2011 adopteerde H2B bijvoorbeeld het project Metimens in het kenniscentrum van het nieuwe ziekenhuis. Met deze digitale oefenpop, die afwisselend man, vrouw of kind kan zijn, oefenen multidisciplinaire teams tal van actuele ziektebeelden. Voor 2012 kunnen afdelingen in het ziekenhuis tot 1 juli voorstellen voor een adoptieproject indienen bij het bestuur van Health to Business.

 

Recente artikelen