Catharina Ziekenhuis heeft beste behandeling voor vergrote prostaat

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is koploper als het gaat om de zorg rond een vergrote prostaat. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond heeft alle ziekenhuizen beoordeeld op zes criteria. In het onderzoek bekeek de bond of ziekenhuizen in staat zijn om een goede diagnose te stellen. Daarnaast is gekeken naar criteria die patienten belangrijk vinden. Het Catharina Ziekenhuis scoort op alle gebieden goed.

In het Catharina Ziekenhuis hebben patienten met een vergrote prostaat één vaste uroloog als aanspreekpunt, is er een gespecialiseerde verpleegkundige bij de behandeling betrokken en vinden alle benodigde diagnostische behandelingen op één dag plaats. Bij patienten met een vergrote prostaat wordt in het ziekenhuis standaard de kracht van de urinestraal gemeten met een uroflowmetrie om vervolgens met een echo te controleren of er urine in de blaas is achtergebleven.

 

De afdeling Urologie van het Catharina Ziekenhuis is trots op het feit dat het ziekenhuis tot de koplopers behoort in Nederland. “Wij doen ons best om kwalitatief goede urologische zorg te leveren en zijn daarom blij te zien dat we binnen Nederland koploper zijn”, aldus uroloog Wout Scheepens van het Catharina Ziekenhuis.

 

Oudere mannen

De prostaat is een klier, zo groot als een kastanje, en zit onder de blaas. De plasbuis loopt vanuit de blaas door de prostaat naar de penis. De prostaat produceert het vocht waar de zaadcellen in zwemmen. Bij een zaadlozing komt dit vocht via de plasbuis naar buiten. Veel mannen krijgen, als ze ouder worden, moeite met plassen. Een vergrote prostaat kan een oorzaak zijn voor deze klachten. Dit wordt ook wel BPH genoemd: Benigne Prostaat Hyperplasie. De vergroting is in dit geval goedaardig; hierbij is dus geen sprake van kanker.

 

De Consumentenbond heeft een indeling gemaakt op basis van de kwaliteitsgegevens, zoals aangeleverd bij het landelijke programma ‘Zichtbare Zorg’. De bond analyseerde de gegevens over de zorg rond de vergrote prostaat in meer dan 50 ziekenhuizen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen