Genen voor botontkalking ontdekt

Wetenschappers hebben ontdekt welke genen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van botontkalking.
Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum(LUMC).

Botontkalking, oftewel osteoporose, is een veelvoorkomende kwaal bij ouderen. Het gaat vaak samen met botbreuken en die zijn weer slecht voor de levensverwachting. De helft van de 80-plussers die een heup breekt overlijdt daarna binnen een jaar.

Erfelijke factoren
Bekend was dat er bij osteoporose erfelijke factoren in het spel zijn, maar welke dat zijn was tot nu toe onduidelijk. Een publicatie in Nature Genitics laat nu zien dat 56 gebieden op het DNA de kans op osteoporose beïnvloeden. Veertien daarvan beïnvloeden bovendien de kans op botbreuken.

Verder onderzoek moet uitwijzen op welke manier de gevonden genetische gebieden bijdragen aan botontkalking en of medicijnen erop aan kunnen grijpen.

Aan deze grote studie onder leiding van het Erasmus MC deden in totaal meer dan 100.000 patienten en gezonde personen mee.

Vijftig Europese, Noord-Amerikaanse, Oost-Aziatische en Australische cohorten waren betrokken bij het onderzoek, waaronder het PROSPER/PHASE-cohort van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen