Huidkanker eerder herkennen door betere bewustwording

Op zaterdag 12 mei 2012 organiseren het Huidfonds, De Stichting Melanoom, De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH), LEO Pharma en La Roche-Posay samen de Bescherm Je Huid Dag.

Het doel van de Bescherm Je Huid Dag is drieledig:
1. Het creeren van een grotere bewustwording van de gevaren van de zon.
2. Mensen bewust maken van het belang van regelmatige huidcontrole (= zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen.
3. Bezoekers die dag de mogelijkheid geven om vragen te stellen over verdachte plekjes op hun huid.

Onze missie is om ervoor te zorgen dat huidkanker eerder wordt herkend en minder vaak voorkomt door verstandig zongedrag.

Aantal patienten met huidkanker neemt heel snel toe.
Volgens het KWF stijgt het aantal gevallen van huidkanker sneller dan verwacht. Vorig jaar lag het aantal gevallen rond de 40.000. In 2020 zullen er jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen. En huidkanker komt na behandeling vaker terug. Vorig jaar dachten verschillende organisaties nog dat pas in 2015 de 40.000 gevallen benaderd zouden worden. Er zijn hiervoor verschillende oorzaken aan te wijzen. Doordat vooral in de laatste decennia van de vorige eeuw zonnen in opkomst was en verbranding niet heel serieus werd genomen, krijgen nu ook meer mensen huidkanker. (Bron: KWF Kankerbestrijding)

Daarnaast hebben veel mensen huidtype I of II en zijn wij ook een zeer welvarende natie, die vaak en ver op vakantie gaat. Wij smeren ons in met betrekkelijk lage factoren en liggen graag de hele dag in de zon.
Verder zijn wij niet gewend om onze huid zelf, of bij een dermatoloog te laten controleren. Voor alle vormen van huidkanker geldt: hoe eerder je verdachte plekjes ontdekt, hoe groter de kans is om huidkanker te voorkomen en op tijd te behandelen.

Uit een groot onderzoek uit de VS blijkt dat er steeds meer jongvolwassenen in de VS huidkanker krijgen. Een zorgelijke ontwikkeling, die voornamelijk veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan de zon en/of zonnebank. Een zongebruinde huid is voor veel mensen nog altijd een teken van voorspoed & gezondheid. Zon- en UV-licht hebben ook positieve effecten op het lichaam, maar overmatige blootstelling is een belangrijke veroorzaker van non-melanoma huidkanker.

Volgens Simone van der Geer-Rutten, dermatoloog in het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven voldoet huidkanker inmiddels aan de definitie die de World Health Organization heeft gesteld aan het begrip “chronisch”. In haar proefschrift stelt Van de Geer dat er een nieuwe strategie nodig is om effectief en efficient zorg te kunnen bieden aan al deze patienten. Zo stelt zij een Disease Management Systeem voor waarbij preventie, educatie en zelfmanagement moet worden gerealiseerd.

Wanneer vindt de Bescherm je Huid Dag plaats?
Op 12 mei 2012 neemt een groot gedeelte van de Nederlandse ziekenhuizen en huidtherapie praktijken verdeeld over het hele land deel aan de Bescherm je Huid Dag. Huidspecialisten zullen deze zaterdag vanaf 12.00 uur een open dag houden. Zij geven informatie over hoe je jouw huid het beste kunt beschermen én controleren. Ook wordt de mogelijkheid geboden om vragen te stellen over eventuele verdachte plekjes op de huid.

Wil je meer weten over de Bescherm Je Huid Dag?
Voor meer informatie én om je op te geven voor de Bescherm Je Huid Dag in een ziekenhuis bij jou in de buurt ga je naar: www.beschermjehuid.com

Slimme app om je moedervlekken te checken
De Stichting Melanoom heeft een app gemaakt om vlekjes en plekjes op je huid te checken, Huidmonitor. Deze gratis app kun je downloaden via de App Store en de Google Play Store.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen