Onderzoek naar nieuw soort stent

Het UMC Utrecht start een onderzoek naar een nieuw type stent die zeldzame maar levensgevaarlijke acute bloedvatafsluitingen moet voorkomen. Cardioloog prof. dr. Pieter Stella leidt het onderzoek.

Patienten met vernauwde kransslagaders krijgen een stent, een metalen buisje, om het bloedvat open te houden. Daarna krijgen ze een half of heel jaar bloedverdunners om de kans op bloedstolselvorming in deze stent te verkleinen. Bloedverdunners vergroten echter de kans op bijvoorbeeld maag- en hersenbloedingen. Artsen willen patienten met een stent daarom het liefst zo kort mogelijk bloedverdunners geven.

Artsen beschikken nu over twee typen stents. Eenvoudige metalen stents en stents met een polymeren omhulsel dat een medicijn afgeeft. Het medicijn, een ontstekingsremmer, zorgt ervoor dat het bloedvat langer openblijft. Stents die een medicijn afgeven lijken daardoor beter. Ze hebben echter één nadeel. In een half tot twee procent van de patienten treedt een acute, levensgevaarlijke bloedvatafsluiting op. Dat gebeurt als de stent niet goed vastgroeit in het bloedvat. Vanwege dat nadeel moeten patienten met deze stent zes tot twaalf maanden bloedverdunners gebruiken.

Samen met drie Italiaanse ziekenhuizen gaat het UMC Utrecht een nieuw soort stent onderzoeken die de voordelen van beide typen stents combineert. Het gaat om een metalen stent zonder polymeerlaagje die toch een medicijn afgeeft. Cardioloog prof. dr. Pieter Stella van het UMC Utrecht leidt het onderzoek waarin twintig patienten de nieuwe stent ontvangen. Zij worden vergeleken met twintig patienten die een metalen stent krijgen. Stella en collega’s kijken in het onderzoek niet naar nieuwe vernauwing of infarcten. Ze analyseren alleen of de nieuwe stent in enkele maanden goed ingroeit in het bloedvat. Een goed ingegroeide stent is stabiel en veroorzaakt geen stolsels en plotselinge bloedvatafsluiting.

Als uit dit kleine onderzoek blijkt dat de nieuwe stent goed ingroeit, willen Stella en collega’s een groter onderzoek met de nieuwe stent starten. ‘De nieuwe stent heeft al een veiligheidskeurmerk, wij willen nu de werkzaamheid bewijzen. Acute trombose van polymeerstents komt weinig voor, maar het is wel levensbedreigend. Voor een kleine groep patienten kan de nieuwe stent dus een enorm verschil maken.’

Voor het zichtbaar maken van de stents in de bloedvaten maakt Stella gebruik van zogenaamde optical coherence tomography, een soort echo van infrarood laserlicht. Met deze techniek zijn bloedvaten heel nauwkeurig van binnenuit te bekijken.

De nieuwe stent heet ‘Cre8′ is ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf CID SpA. De metalen stent met koolstofcoating heeft minuscule groeven waar een medicijn langzaam uit vrijkomt.

Het UMC Utrecht plaatst jaarlijks zo’n 2.000 stents in coronairvaten bij 1.400 patienten.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen