Zorg voor jeugd vraagt om transformatie jeugdsector

Array

Welke criteria zijn belangrijk voor de kwaliteit van het nieuwe jeugdstelsel? Hoe kunnen gemeenten invulling geven aan hun regierol om de stelselwijziging in goede banen te leiden? Hoe kunnen we zorgvuldige beslissingen nemen over de inzet van gespecialiseerde hulp of zorg?

Het Nederlands Jeugdinstituut presenteert vandaag het digitale dossier ‘Stelselwijziging zorg voor jeugd’, dat op deze en andere vragen antwoorden geeft. Het dossier biedt een compleet overzicht van aandachtspunten voor een succesvolle transitie en transformatie. Dé uitdaging waar gemeenten voor staan. Het dossier is toegankelijk via www.nji.nl/stelselwijziging.

Lessen uit het verleden
Het dossier ‘Stelselwijziging zorg voor jeugd’ laat zien hoe het huidige stelsel eruit ziet, welke problemen er spelen en hoe het er in de toekomst moet komen uit te zien. Ook bevat het dossier een analyse van standpunten van betrokken partijen. Bovendien is er historische informatie over eerdere stelselwijzigingen terug te vinden. Veel van wat er in het verleden speelde, is nog steeds actueel. Prof. dr. Tom van Yperen, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut: “Er zijn heel wat lessen uit het verleden te leren. Denk eens terug aan de plannen om bureau jeugdzorg als eerstelijnsorganisatie een belangrijk rol te geven in het verstrekken van lichte ambulante hulp. Daar is te weinig van terechtgekomen. Tot op de dag van vandaag is deze hulp onvoldoende of versnipperd beschikbaar.”

Transformatie
Om de problemen in de zorg voor jeugd op te lossen, is meer nodig dan de transitie, dan het overhevelen van verantwoordelijkheden. De nieuwe zorg voor jeugd vraagt om een transformatie: een andere manier van denken en handelen in de jeugdsector. Van Yperen: “Zoals het stelsel nu werkt, neemt de zorgvraag jaarlijks met grofweg 10% toe. Tegelijkertijd wordt het budget met 10% gekort. Dat gaat alleen goed, als we eindelijk eens werk maken van preventie en de pedagogische basis versterken.” Daarvoor is enerzijds jeugdbeleid nodig waarin de gewone, gezonde, positieve ontwikkeling en opvoeding van jeugd centraal staat. Anderzijds is een samenhangende zorgstructuur nodig, die erop gericht is de opvoeding zoveel mogelijk te versterken en niet over te nemen. Van Yperen: “Intensieve zorgvormen niet te snel inzetten, maar zo licht als mogelijk, zo zwaar als noodzakelijk.” Wat betekent dit voor professionals? En hoe meten gemeenten of aanpassingen in de zorgstructuur daadwerkelijk leiden tot minder zorgvragen? Ook deze onderwerpen komen in het dossier aan de orde.

Bekijk voor meer informatie het dossier ‘Stelselwijziging voor jeugd’: http://www.nji.nl/stelselwijziging

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen