IGZ stelt Pergamijn onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld op Pergamijn, locatie Pepinusbrug te Echt. Pergamijn is een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. De IGZ is van oordeel dat de organisatie er niet in is geslaagd de ernstige situatie te verbeteren van vier clienten die langdurig werden afgezonderd.

In augustus 2011 informeerde Pergamijn de inspectie over een ernstige begeleidingssituatie bij drie clienten die langdurig werden afgezonderd. Om hier verandering in te brengen had Pergamijn in samenwerking met het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) een veranderteam ingesteld. In december bezocht de inspectie Pergamijn om te toetsen of de situatie voor de clienten was verbeterd. Tijdens dat bezoek constateerde de inspectie dat de clienten nog steeds een groot deel van de dag opgesloten zaten in hun eigen kamer en nauwelijks contacten en activiteiten hadden.

De IGZ verzocht toen om een analyse van de situatie en een doorlichting van het clientbestand om te kijken of er vergelijkbare clientsituaties binnen Pergamijn waren. Eind december meldde Pergamijn een vierde client met een vergelijkbare situatie en 17 clienten die moeilijke begeleidbaar zijn.

In maart 2012 bezocht de inspectie Pergamijn opnieuw. De leefomstandigheden van de clienten bleken sinds het bezoek in december nauwelijks verbeterd. De clienten verbleven nog steeds langdurig op hun kamer, ondersteuningplannen waren niet op orde, wettelijk vertegenwoordigers werden onvoldoende betrokken bij de zorg en er was geen sprake van continuïteit in de ondersteuning door wisselingen in het begeleidingsteam. Vanwege het fragmentarisch beleid van Pergamijn en het onvoldoende betrekken bij veranderingen had het CCE haar ondersteuning stopgezet.

De inspectie is van oordeel dat Pergamijn voldoende tijd heeft gehad voor verbeteringen maar dat die onvoldoende gerealiseerd zijn. Daarom stelt de IGZ verscherpt toezicht in. De IGZ eist dat Pergamijn de samenwerking met het CCE herstelt, structureel voorziet in deskundig personeel, haar bestuurlijk toezicht versterkt en maatregelen neemt om de kwaliteit en veiligheid van zorg organisatiebreed te verbeteren. Pergamijn moet de inspectie maandelijks informeren over de voortgang. De inspectie zal met aangekondigde en onverwachte bezoeken de situatie bij Pergamijn nauwlettend volgen. Het verscherpt toezicht geldt voor drie maanden.

bron: IGZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen