Stiltecentrum biedt ruimte voor tranen en troost

Array

Het is een plek geworden waar patienten en hun naasten zich op verdrietige momenten even terug kunnen trekken; het nieuwe stiltecentrum in het ziekenhuis biedt ruimte voor tranen en troost. Dat er behoefte is aan een stiltecentrum, ontdekte Jannette Delver, hoofd dienst pastoraat en geestelijke verzorging, al de dag na oplevering. “Al voor de officiele opening zag ik dat mensen er dankbaar gebruik van maakten. Het biedt een rustpunt in de dagelijkse hectiek van een ziekenhuis.”

Voor architect Francesco Messori van D/Dock was de opdracht een hoogtepunt in zijn carrière, ook al gaat het om een klein vertrek. “Het moest natuurlijk bij de brightsites van VUmc passen, maar verder kreeg ik veel ruimte van Fokke Rakers, directeur projectbureau huisvesting. Mijn inspiratiebron was de herinnering aan mijn kindertijd in Italie, toen ik samen met mijn vader naar de kerk ging. We gingen meestal achterin de kerk zitten, bij het koor, wat een warm, beschermd gevoel gaf. Het was een plaats die je omarmde en dat gevoel wilde ik hier ook tot uitdrukking laten komen.

“Ik heb geprobeerd om het archetype van bijna alle godsdiensten hier samen te brengen, zodat iedereen zich hier thuis voelt. De kaarsen zijn een element uit de christelijke traditie, maar bijvoorbeeld de orientatie is islamitisch. De afwisseling van lichtere en minder lichte delen trekt mensen naar binnen.

Bovendien heeft het licht binnenin het stiltecentrum een warmere kleur, wat troostend werkt.”

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen