Behandeling van pijn bij alvleesklierontsteking

Alvleesklierontsteking gaat vaak gepaard met hevige en moeilijk te behandelen pijn. Deze pijn is te behandelen met thoracoscopische bilaterale splanchnicectomy. Hierbij worden via een kijkoperatie de pijnzenuwen van de alvleesklier doorgenomen.
Hessel Buscher toont aan dat deze techniek goed en veilig uit te voeren is met goede resultaten op korte termijn. Bij een aanzienlijke groep patienten komt de pijn echter terug; bij enkelen is de pijn zelfs niet weggeweest. Verder blijkt dat deze patienten ook niet gebaat zijn bij de conventionele chirurgische behandeling. Patienten in deze groep hebben ondanks pijnstilling met morfineachtige pijnstillers een lagere pijndrempel. Dat de behandeling faalt, komt doordat er bij deze patienten sprake is van een veranderde pijnverwerking in het centraal zenuwstelsel, zo toont Buscher. In een subgroep is de pijnverwerking uiteindelijk onafhankelijk geworden van de originele bron, de alvleesklierontsteking. Deze nieuwe inzichten hebben al geleid tot nieuwe behandelingen, waarvan er enkele al getest zijn.

Biografie
Hessel Buscher (Kerkrade, 1965) studeerde Geneeskunde in Utrecht. Sinds 2005 is hij werkzaam als chirurg/vaatchirurg in Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek op de afdeling Heelkunde van het UMC St Radboud.

Behandeling van pijn bij alvleesklierontsteking (Promotie)

Datum: donderdag 26 april 2012
Tijd: 10:30 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: de heer drs. H.C.J.L. BuscherPromotorsprof. dr. R.P. Bleichrodt
Copromotors: dr. H. van Goor, dr. O.H.G. Wilder-Smith
Titel promotie:Bilateral thoracoscopic splanchnicectomy for chronic pancreatitis: Unraveling the effects on pain processing and outcomes

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen