CDA: Vragen over lek medische gegevens

Het CDA in de Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd aan minister Schippers van Volksgezondheid over het lekken van medische gegevens. Deze week werd bekend dat er in Nijmegen door een beveiligingslek maandenlang medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 mensen op straat hebben gelegen. Kamerlid Pieter Omtzigt wil graag voor dinsdag 12.00 uur weten wie er verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het datalek bij IT-bedrijf VCD. Die antwoorden op korte termijn zijn van belang, want er staat namelijk volgende week weer een debat over het Elektronisch Patientendossier (EPD) gepland. De veiligheid van patientengegevens is hierbij een heikel punt.
Omtzigt wil graag antwoord op de volgende vragen:
1. Wat heeft zich precies afgespeeld in Nijmegen en wanneer trad het datalek op?
2. Wanneer is het datalek gemeld bij de bevoegde autoriteiten?
3. Wie is er juridische verantwoordelijk en aansprakelijk voor de gegevens die op straat zijn komen te liggen?
4. Zijn de mensen van wie de gegevens op straat kwamen te liggen, geïnformeerd? Zo nee, wilt u erop aandringen dat dat onmiddellijk gebeurt?
Tot slot wil Omtzigt graag weten wie er in de nieuwe set up van het EPD verantwoordelijk en aansprakelijk is, mocht zich daar een datalek voordoen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen