CDA: Vragen over lek medische gegevens

0
191
Het CDA in de Tweede Kamer heeft opheldering gevraagd aan minister Schippers van Volksgezondheid over het lekken van medische gegevens. Deze week werd bekend dat er in Nijmegen door een beveiligingslek maandenlang medische en persoonlijke gegevens van meer dan 300.000 mensen op straat hebben gelegen. Kamerlid Pieter Omtzigt wil graag voor dinsdag 12.00 uur weten wie er verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het datalek bij IT-bedrijf VCD. Die antwoorden op korte termijn zijn van belang, want er staat namelijk volgende week weer een debat over het Elektronisch Patientendossier (EPD) gepland. De veiligheid van patientengegevens is hierbij een heikel punt.
Omtzigt wil graag antwoord op de volgende vragen:
1. Wat heeft zich precies afgespeeld in Nijmegen en wanneer trad het datalek op?
2. Wanneer is het datalek gemeld bij de bevoegde autoriteiten?
3. Wie is er juridische verantwoordelijk en aansprakelijk voor de gegevens die op straat zijn komen te liggen?
4. Zijn de mensen van wie de gegevens op straat kwamen te liggen, geïnformeerd? Zo nee, wilt u erop aandringen dat dat onmiddellijk gebeurt?
Tot slot wil Omtzigt graag weten wie er in de nieuwe set up van het EPD verantwoordelijk en aansprakelijk is, mocht zich daar een datalek voordoen.