Super-realistisch operaties oefenen

Array
Foto: Oncologisch chirurg Peter Plaisier, chirurg in opleiding Robert Smeenk en gastro-intestinaal chirurg Bas Lamme (v.l.n.r.) van het Albert Schweitzer ziekenhuis maken samen kennis met de oefenbox. FOTO FREDERIKE SLIEKER

Foto: Oncologisch chirurg Peter Plaisier, chirurg in opleiding Robert Smeenk en gastro-intestinaal chirurg Bas Lamme (v.l.n.r.) van het Albert Schweitzer ziekenhuis maken samen kennis met de oefenbox. FOTO FREDERIKE SLIEKER

Chirurgen van het ASz kunnen nu super-realistisch hun kijkoperaties oefenen, dankzij nieuwe simulator
De (toekomstig) chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgen hun vak nóg beter onder de knie, dankzij de aanschaf van een hypermoderne simulator voor kijkoperaties. Op deze ‘oefenbox’ (merknaam LAP Mentor) kunnen zij bijvoorbeeld een galblaas opereren, of een tumor van de darm verwijderen, waarbij geen merkbaar verschil bestaat met het opereren van een echte patient. “Het is ongelooflijk realistisch”, vertelt chirurg in opleiding Robert Smeenk. “Je voelt dezelfde druk en tegendruk op je instrumenten, als wanneer je echt iemand opereert. De beelden op het scherm van de buik- en borstholte met organen zijn levensecht.”

Kijkoperaties (ook wel laparoscopie genoemd) winnen al jaren terrein ten opzichte van de klassieke, open chirurgie. Steeds ingewikkelder ingrepen zijn mogelijk via een ‘knoopsgat’ in het lichaam. Smeenk: “Voor onze patienten is dat prettig, want deze ingrepen zijn minder belastend en het herstel gaat sneller. Maar de chirurg moet lang leren en heel veel oefenen om de specifieke vaardigheden van de kijkoperatie in de vingers te krijgen. Je werkt immers niet meer met je handen, maar met verlengstukken van je handen. Dit oefenen wil je natuurlijk liever niet doen op echte patienten.”

Er bestaan al langer eenvoudige simulatoren om deze technieken aan te leren, ook het Albert Schweitzer ziekenhuis had er al zo een. Op sommige plekken leren chirurgen laparoscopisch opereren op varkens. Maar de nieuwe oefenbox die het Albert Schweitzer ziekenhuis nu in huis heeft, is het neusje van de zalm. Complexe verrichtingen – zoals het verplaatsen van organen of hechten van een wond – kunnen hierop worden beoefend. Alle echt bestaande instrumenten zijn beschikbaar: een grijper, brander, haakje, scalpel, nieter. De animaties op het scherm zijn gebaseerd op menselijke MRI-scans en dus erg waarheidsgetrouw. Weefsels en organen gedragen zich in het programma bovendien zoals in het echt, tot in detail. Als de chirurg te hard in de darm knijpt, gaat die bloeden.

Smeenk: “Het Albert Schweitzer ziekenhuis is voor zover wij weten het derde ziekenhuis in Nederland met dit apparaat. In Eindhoven en Groningen staan er nog twee. Wij vinden het voor optimale patientveiligheid heel belangrijk dat chirurgen in opleiding hiermee leren werken. We willen in de opleiding verplicht stellen dat bepaalde vaardigheden eerst worden geleerd op de oefenbox.”

De LAP Mentor bevat oefenmodules voor de eerstejaars chirurg in opleiding, tot aan de volleerd chirurg met jarenlange ervaring toe. Het begint met simpele oog-hand-coördinatie-oefeningen en eindigt met de meest complexe ingrepen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis overweegt het apparaat in de uren dat het niet gebruikt wordt, ook open te stellen voor gebruik door aankomend chirurgen van andere ziekenhuizen. Ook de ervaren chirurgen van het Albert Schweitzer ziekenhuis willen hun vaardigheden op peil houden en uitbouwen, door van tijd tot tijd op de LAP Mentor te werken.

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen