Handelingsnelheid bij beroertes hoog in Catharina Ziekenhuis

Array

Bij een herseninfarct is het van belang om zo snel mogelijk medicijnen toe te dienen. Bij mensen met een beroerte moet op de Spoedeisende Hulp daarom snel worden vastgesteld of er sprake is van een herseninfarct of een hersenbloeding. Alleen in geval van een infarct mogen bloedverdunners worden gegeven. De handelingsnelheid is van belang om de schade bij de patient te beperken. Het Catharina Ziekenhuis heeft deze tijd teruggebracht tot gemiddeld dertig minuten. Het landelijke gemiddelde ligt op 50 minuten (cijfer 2010).

Het Catharina Ziekenhuis is al enkele jaren voortvarend bezig om het logistieke proces rond de patient met een beroerte te optimaliseren. Snelheid en een goede samenwerking tussen bijvoorbeeld de ambulancedienst, Spoedeisende Hulp, verpleegafdeling en neurologen is van groot belang.

Informatiebijeenkomst
Op dinsdag 8 mei, tijdens de jaarlijkse Europese dag van de Beroerte, wordt in de Wintertuin van het Catharina Ziekenhuis een informatiebijeenkomst gehouden. Tijdens presentaties komen nieuwe ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een beroerte aan bod. Bezoekers krijgen daarnaast informatie over de risicofactoren, een gezonde leefstijl, het herkennen van een beroerte en het omgaan met de gevolgen ervan. Ook kunnen bezoekers hun bloeddruk en bloedsuiker laten meten. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden via [email protected].

Herkennen verschijnselen
Ook dit jaar is er tijdens de jaarlijkse Europese dag van de Beroerte aandacht voor het herkennen van een beroerte. De winst voor de patient is niet alleen te halen in de snelheid van handelen in het ziekenhuis, maar ook in de tijd die daaraan vooraf gaat. Het vroegtijdig herkennen van de verschijnselen van een beroerte is heel belangrijk. Een scheve mond, een verlamd been of arm of wanneer iemand onduidelijk spreekt of niet meer uit zijn woorden komt zijn symptomen van een beroerte.

Nazorg van groot belang
Na de acute behandeling van een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding) blijft de nazorg ook van groot belang. Feit is bijvoorbeeld dat een partner van een patient met een beroerte door de toegenomen zorg vaak na een tijd overbelast raakt. Daarom werkt het ziekenhuis nauw samen met de huisartsen, ambulancedienst, begeleidingscentrum CVA, revalidatiecentrum en verpleeghuizen. Samen met die ketenpartners wordt steeds naar verbetering in de nazorg gezocht. Daarbij volgt elke ketenpartner de laatste ontwikkelingen en richtlijnen. Dat is op andere plekken vaak niet gebruikelijk. De manier van samenwerken in Eindhoven wordt landelijk gezien als zeer vooruitstrevend.

Per jaar worden 41.000 mensen voor het eerst getroffen door een beroerte. Het Catharina Ziekenhuis behandelt jaarlijks 300 tot 400 mensen met een beroerte. Zorgverzekeraar Achmea heeft het Catharina Ziekenhuis onlangs als voorkeurscentrum voor beroertes uitgeroepen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen