Startschot 14-daagse Rode Kruis Vlaanderen in Bobbejaanland

Rode Kruis Vlaanderen
Vandaag wordt het officiele startschot voor de 14-daagse van het Rode Kruis gegeven in Bobbejaanland. Vanaf donderdag start de verkoop van de stickers. Dit jaar prijkt ‘Bewuste Vlaming’ Jelle Cleymans op de sticker. Die heeft speciaal voor de stickercampagne van Rode Kruis-Vlaanderen een lied geschreven en een videoclip gemaakt.

Bewuste Vlaming
‘Afspraak aan het kruispunt’  is de titel van het lied met bijhorende videoclip. De titel gaat niet alleen over de vele kruispunten waar de Rode Kruisvrijwilligers stickers gaan verkopen, maar ook over de momenten in het leven waarop men keuzes moet maken en misschien hulp nodig heeft, bijvoorbeeld van het Rode Kruis. Het is een catchy song geworden met hitpotentieel.

Als Bewuste Vlaming draagt Jelle het Rode Kruis een warm hart toe. Hij stond in 2006 als lid van Spring op de sticker en presenteerde verschillende keren de voorstelling van de stickercampagne en het vrijwilligersfeest van Rode Kruis-Vlaanderen. âIk voel me verwant met het Rode Kruisâ, zegt Jelle Cleymans. âIk heb heel veel respect voor wat de duizenden vrijwilligers doen: in weer en wind mensen helpen.â

Opbrengst stickerverkoop
De sticker kost zoals altijd 5 euro en de opbrengst van de stickerverkoop gaat volledig naar de 254 lokale afdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen. Met die opbrengst kunnen de afdelingen iedere dag opnieuw paraat zijn om mensen te helpen. Om die dagelijkse werking te kunnen garanderen, moeten ze materiaal aankopen (zoals ziekenhuiswagens, medisch materiaal, en dergelijke) en opleidingen voorzien voor de vrijwilligers. De vrijwilligers van het Rode Kruis werken weliswaar gratis maar ze krijgen een uitgebreide opleiding en volgen regelmatig bijscholingen.

Doe mee!
Wie een sticker koopt, kan ook leuke prijzen winnen: 2 auto’s van Skoda en 33 weekendverblijven in park Molenheide te Houthalen-Helchteren.

Maar dit jaar is er meer. Wie weet hoe een hartstilstand te herkennen kan een JOE fm concert van Jelle Cleymans thuis winnen. Surf daarvoor naar www.redeenleven.rodekruis.be.
Je kan op die website ook een praktisch eerste hulpkaartje downloaden, zo gemaakt dat het meekan in de portefeuille. Altijd handig.

De eerste stickers werden vandaag in Bobbejaanland gekocht door staatssecretaris Maggie De Block, Antwerps gouverneur Cathy Berx en burgemeester van Kasterlee Ward Kennes. Jelle Cleymans bracht ook voor de eerste keer zijn lied voor een live publiek.

Vrijwilligersorganisatie
Het Rode Kruis is een vrijwilligersorganisatie. Rode Kruis-Vlaanderen telde eind 2011 13.695 vrijwilligers (5.939 mannen of 43% en 7.756 vrouwen of 57%).

Aandeel vrijwilligers per activiteit:
hulpdienst 6.630 of 48%
Leidinggevende en algemene functies 2.804 of 20%
Sociale Hulpverlening 2.143 of 16%
Vorming 1.376 of 10%
Bloed- en Plasma geven 1.261 of 9%
Jeugd Rode Kruis 1.231 of 9%
Zorgbib 926 of 7%
Communicatie & Werving 592 of 4%
Opvang Asielzoekers 293 of 2%
DSI 216 of 2%
Internationale Samenwerking 171 of 1%
Totaal: 17.643 vrijwilligers*

*Het aantal vrijwilligers in deze grafiek is groter dan het totale aantal vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen omdat sommige vrijwilligers meer dan een taak uitvoeren.

advertentieEinde Bericht ___________________________________________