Eigen bijdrage in GGZ barriere bij laag inkomen

Array

Uit onderzoek is gebleken dat Ggz-patienten met een laag inkomen door de invoering van de eigen bijdrage de zorg zijn gaan mijden, zelfs wanneer zij de zorg noodzakelijk vinden.

GGZ Nederland heeft in samenwerking met het Landelijk Platform GGz (LPGGz), de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) en de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten (NVVP) een enquête uitgezet onder ggz-patienten. Doel was om meer inzicht te krijgen in het effect van de eigen bijdrage op de toegang tot de tweedelijns ggz. De enquête is door 5.064 personen ingevuld. Het onderzoeksinstituut Nivel heeft de resultaten geanalyseerd en opgenomen in het rapport ‘Verwacht zorggebruik als gevolg van de eigen bijdrage in de tweedelijns ggz’.

Patienten geven aan dat de hoogte van hun besteedbaar inkomen hen leidt bij de overweging om minder zorg te gaan gebruiken of te gaan stoppen. Zo blijken met name degenen met een laag inkomen en lage opleiding minder zorg (30%) te gaan gebruiken of zelfs te stoppen (40%). Dit doen ook de mensen die aangeven ernstige problemen te hebben en hun zorg noodzakelijk vinden.

bron: Johannes Wier

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen