CVZ: zorg aan patiënten bij depressie kan beter

Array

In Nederland krijgen jaarlijks bijna 900.000 mensen anti-depressiva, terwijl er naar schatting slechts 550.000 mensen met een matige tot ernstige depressie zijn. Behandelaars denken te snel dat er sprake is van depressie, en dat deze dan ook wel ernstig zal zijn, constateert het adviescollege. Terwijl veel mensen te snel en te veel behandeling krijgen tegen depressie, blijven andere écht depressieven juist van de nodige hulp verstoken. De zorg bij depressie kan stukken beter, stelt het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) daarom in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

Ondanks aangescherpte richtlijnen, waarin staat dat bij een lichte depressie pillen niet direct nodig zijn, krijgen veel patienten van de huisarts nog steeds medicijnen voorgeschreven. Begeleiding bij deze medicatie schiet nogal eens tekort. Ook is er vaak te weinig aandacht voor de afbouw. Daardoor blijven mensen de pillen langer slikken dan noodzakelijk: tien jaar is geen uitzondering.

Tegelijkertijd krijgen sommige groepen die vermoedelijk wel depressief zijn, juist niet deze diagnose. Die ‘onderbehandeling’ leidt ertoe dat een deel van deze groep later ernstiger klachten gaat ontwikkelen. Deze mensen zijn relatief vaak te vinden bij ouderen, allochtonen en ook onder kinderen, constateert het CVZ.

Het CVZ, de belangrijkste adviseur over het basispakket in de zorgverzekering, legt drie soorten depressiezorg naast elkaar: de behandeling die wordt vergoed, het aanbod en de zorg die mensen zelf wensen. Deze drie groepen lopen nogal eens uiteen. Zo is er bij patienten en sommige behandelaars veel belangstelling voor mindfulness, een therapievorm met ontspanning, terwijl nog onduidelijk is of deze aanpak werkt en dus moet worden vergoed. Aan de andere kant zou een groep patienten gebaat zijn bij elektroconvulsie-therapie. Deze vorm, waarbij stroomstoten worden toegediend, wordt vergoed; maar het imago van de ouderwetse elektroschok doet patienten en ook behandelaars hiervoor terugdeinzen.

Bron: Trouw/ CVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen