Handhygiëne in ziekenhuis zelden nageleefd

De richtlijnen voor handhygiene in ziekenhuizen worden niet goed nageleefd.
Slechts 20 procent van de regels wordt daadwerkelijk in acht genomen.Verpleegkundigen en artsen verschillen hierin niet. Dat blijkt uit onderzoek van Vicky Erasmus. Zij deed een steekproef in 24 Nederlandse ziekenhuizen.

Handhygiene wordt beïnvloed door de omgeving, het gedrag van collega’s, gewoonte en kennis van de richtlijnen, blijkt uit het onderzoek. Voor erpleegkundigen speelt het gedrag van collega’s een grote rol.

Slimme inrichting
Door onhandig ingerichte kamers blijkt het vaak lastig om richtlijnen na te leven. Vicky Erasmus: ‘Naast educatie en feedback geven, is het belangrijk om aandacht te schenken aan het sociale proces, bijvoorbeeld met rolmodellen.Goede gewoontes kunnen worden bevorderd door de omgeving zo optimaal mogelijk in te richten, bijvoorbeeld door handalcohol dispensers altijd gemakkelijk voorhanden te laten zijn.”

Strenger
Een deel van de ziekenhuisinfecties is te voorkomen door strikte naleving van hygienevoorschriften. De IGZ gaat strenger controleren op naleving van deze regels en het toepassen van richtlijnen.

Vicky Erasmus is 25 april gepromoveerd op haar proefschrift ‘Compliance to Hand Hygiene Guidelines in Hospital Care. A stepwise behavioural approach’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Bron: Erasmus MC

advertentieEinde Bericht ___________________________________________