Landelijke aanpak depressie sterk verbeterd

aanpak Het Depressie Initiatief, een vijf jaar durend initiatief gericht op het verbeteren van de behandeling van depressie, heeft de landelijke aanpak van depressie sterk verbeterd. Dat is de conclusie van het eindrapport dat vandaag uitkomt.

Het onderscheid tussen lichte en ernstige depressie, en het belang daarvan, is veel duidelijker geworden. Ook krijgen meer mensen die zich bij de huisarts melden een adequate behandeling aangeboden en wordt er minder snel medicatie voorgeschreven.

Het Depressie Initiatief startte in 2006, werd geleid door het Trimbos-instituut en gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Er werkten vele GGz instellingen, huisartspraktijken, algemeen ziekenhuizen, gemeenten, bedrijfsartsen en Universiteiten, waaronder VUmc, iMTA en Universiteit van Tilburg, aan mee en ook was er nauwe samenwerking met de Europese Alliantie tegen Depressie (EAAD).  De hoofdonderzoeker van het Depressie Initiatief was prof. dr. Christina van der Feltz-Cornelis. Zij is psychiater en epidemioloog en is hoofd van het Programma Diagnostiek en Behandeling van het Trimbos-instituut.

In het kader van het Depressie Initiatief zijn hulpverleners getraind in het herkennen en behandelen van depressie volgens de Multidisciplinaire Richtlijn Depressie en de NHG standaard depressie.

Collaborative care
De laatste fase van het Depressie Initiatief richtte zich op de behandeling van matig ernstige tot ernstige depressies in de eerste lijn, bedrijven en in ziekenhuizen door het collaborative care model. Bij dit model werkt een care manager verpleegkundige nauw samen met een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist en consulent psychiater. Er wordt systematisch in stappen van 6 weken gekeken of de patient opknapt. Als dat niet gebeurt, krijgt de hulpverlener gericht advies over te nemen vervolgstappen.

Wanneer de behandeling na 3 x 6 weken onvoldoende resultaat heeft, wordt patient verwezen naar de GGz. Dit gebeurt aan de hand van een web-based decision aid. De behandeling bestond uit een combinatie van Problem Solving Treatment en mogelijk antidepressiva. Deze behandelmethode bleek 5 tot 7 keer meer effectief te kunnen zijn dan de gebruikelijke zorg voor depressie in de eerste lijn.

In de bedrijfsgeneeskundige setting bleken mensen die door een depressie met ziekteverzuim waren, bijna drie maanden eerder op te kunnen knappen van hun depressieve klachten dan bij gebruikelijke zorg.

In de ziekenhuissetting bleken patienten met chronische ziekten die tevens aan een ernstige depressie leden te verbeteren van hun depressieve klachten ten opzichte van gebruikelijke zorg. Bovendien traden minder onwenselijke medische complicaties op.

Op basis van de conclusies wordt geadviseerd collaborative care verder te implementeren in Nederland en een web-based decision aid in de eerste lijn in te zetten ter ondersteuning van de hulpverleners.

Collaborative Care in Nederland. Eindrapport van het Depressie Initiatief CM van der Feltz-Cornelis, MC Vlasveld, HJ Adèr, e.a. Artikelnummer AF1142.
Het rapport is gratis te downloaden via www.trimbos.nl/webwinkel

bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen