Verbetering promotie verpleegkundig beroep bij scholieren

Array

Dit thema stond centraal tijdens de bijeenkomst van de SIGRA sectie Ziekenhuizen over imago en beeldvorming op 29 maart 2012. Deskundigen op het gebied van voorlichting en onderwijs deelden hier kennis en ervaring met elkaar.

Gastspreker Carol Timmer, opleidingskundige/beleidsmedewerker van de afdeling Onderwijssupport AMC, vertelde over de ervaringen met een intensief samenwerkingsverband van een aantal scholen in stadsdeel Zuidoost. De voornaamste doelstelling hiervan is om met gerichte en reele informatie verkeerde beroeps- en opleidingskeuzes te voorkomen. Een van de tips was om de komst van scholieren goed voor te bereiden, voor draagvlak je collega’s erbij te betrekken en met de diverse partijen te evalueren.

Ongeveer twee jaar geleden besloot de SIGRA sectie Ziekenhuizen om met elkaar het verpleegkundig beroep onder de jongeren meer te gaan promoten. Een werkgroep, met deskundigen op gebied van voorlichting en onderwijs, ging aan de slag met het organiseren van promotionele activiteiten rondom het verpleegkundig beroep op scholen. In 2011 brachten zij het advies uit om het aantal jongeren dat kiest voor het beroep verpleegkundige in de regio Groot Amsterdam op peil te houden en zo mogelijk te vergroten. Het gaat om leerlingen van groep 7 en 8 op de basisscholen en uit de eerste drie jaren van de middelbare scholen in het werkgebied van de SIGRA sectie Ziekenhuizen.

De samenwerkende ziekenhuizen spraken af om minimaal twee keer per jaar contact met basis- en middelbare scholen in de buurt te hebben. Daarvoor is het goed om regelmatig kennis en ervaringen uit te wisselen en bepaalde zaken te centraliseren. Aan scholen moet, naast de informatie over de inhoud van het verpleegkundig beroep en de werkomgeving, ook inzichtelijk worden gemaakt wat het aanbod van de afzonderlijke ziekenhuizen is als het gaat om maatschappelijke en/of beroepsorienterende stages. Wie de contactpersoon van het ziekenhuis is, wat de procedure is en wat de randvoorwaarden. Informatie hierover zal via een gemeenschappelijke webpagina en nieuwsbrief verspreid gaan worden.

Contactpersoon: Waheeda Abdoelrahman van SIGRA

bron: SIGRA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen