Intensieve dialyse effectiever

Array

Nierpatienten leven langer door meer intensieve dialyse (hemodiafiltratie). Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en andere ziekenhuizen. “Binnen de huidige dialyse-opzet kunnen we gezondheidswinst halen.”

In het CONTRAST-onderzoek ondergingen ruim 700 nierpatienten drie jaar lang normale hemodialyse (‘nierdialyse’) of hemodiafiltratie. Daarbij worden afvalstoffen effectiever verwijderd uit het bloed. Bij deze intensieve nierdialyse wordt plasmawater van de patient te verwijderd en vervangen door steriele infuusvloeistof. Alle patienten krijgen drie maal per week vier uur lang een behandeling.

Minder kans op overlijden
Op het eerste gezicht leken patienten bij gewone en intensieve nierdialyse even goed af te zijn. Bij nadere analyse bleek echter dat niet bij alle patienten uit de intensieve groep het beoogde volume aan plasmawater was vervangen door ‘schone’ infuusvloeistof. Patienten waarbij de intensieve dialyse volgens plan was uitgevoerd, hadden 38 procent minder kans om te overlijden dan patienten die normale dialyse ondergingen. De resultaten verschijnen deze week in het tijdschrift Journal of the American Society of Nephrology.

Bijna kosteneffectief
“De resultaten van het CONTRAST-onderzoek suggereren dat binnen de huidige organisatie van de dialysezorg gezondheidswinst te behalen valt met hoogvolume hemodiafiltratie”, verklaart nefroloog Peter Blankestijn van het UMC Utrecht. Hij leidde het onderzoek samen met nefroloog Piet ter Wee van het VUmc. “De methode is nu nog iets duurder dan de standaard behandeling. Als de prijs nog iets naar beneden gaat, denken wij dat het een kosteneffectieve methode kan zijn om de gezondheid van nierpatienten te verbeteren.” Blankestijn benadrukt dat de intensieve dialyse geen geen nadelen heeft (behalve de kosten). Dialysecentra met moderne apparatuur kunnen de behandeling gewoon uitvoeren.

Drie maal per week hemodialyse kan natuurlijk nooit zo goed werken als gezonde nieren die 24 uur per dag het bloed zuiveren. Dialyse zou effectiever kunnen zijn als het dagelijks uitgevoerd werd, maar dat is heel ingrijpend. Voor patienten is het een zware belasting en dialysecentra hebben er de middelen en de infrastructuur niet voor. Hemodiafiltratie kan dan uitkomst bieden.

Het UMC Utrecht organiseerde het CONTRAST-onderzoek samen met het VUmc (Amsterdam), Medisch Centrum Alkmaar en het Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam). 26 Nederlandse dialysecentra deden mee aan het onderzoek, plus twee uit Canada en één uit Noorwegen. In Nederland ondergaan circa 6.300 patienten dialyse. Zo’n 5.300 daarvan krijgen hemodialyse, de rest buikholtedialyse. Jaarlijks overlijdt 15 tot 20 procent van het aantal dialysepatienten.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen