Meer zekerheid in diagnostiek bij pijn op de borst

Sinds vorig jaar is de cardiogoniometrie (CGM) beschikbaar in Nederland. Deze nieuwe vorm van cardiologische diagnostiek is ontwikkeld in Duitsland. Tientallen cardiologen en huisartsen in Duitsland en Zwitserland werken al met de CGM. Wetenschappelijke studies tonen een hoge sensitiviteit en specificiteit aan om (dreigende) hartinfarcten aan te tonen. Gert-Jan Bosman is de eerste Nederlandse huisarts die ervaring opdeed met dit apparaat en deelt zijn ervaringen.

Niet-pluisgevoel bevestigen
Bosman is huisarts in Veenendaal en werkt nu driekwart jaar met de cardiogoniometrie. Hij kocht het apparaat, waarmee hij zowel een ECG als een CGM kan uitvoeren, via de website van het Duitse moederbedrijf van Cardimed, Enverdis GmbH. Bosman: ”Ik pas de CGM toe bij patienten met pijn op de borst en eventuele benauwdheid. Pijn op de borst kan meerdere oorzaken hebben, zoals hartproblemen, slokdarmproblemen en spierpijn bij de ribben. Als huisarts onderzoek ik de patient en kijk ik naar de symptomen. Een dreigend hartinfarct wil ik in elk geval uitsluiten. Normaal gesproken maakt een huisarts dan een ECG in rust, maar dat geeft niet zoveel zekerheid. Nu kan ik met hetzelfde apparaat ook een cardiogoniometrie uitvoeren. Op de CGM zijn de afwijkingen sneller zichtbaar. Het geeft mij dus meer zekerheid in mijn diagnostiek. Als huisarts wil je bevestiging van je ‘niet-pluisgevoel’ en die bevestiging krijg ik met de CGM.”

3 minuten extra werk
De CGM levert een driedimensionale weergave van de elektrische activiteit van het hart, in
tegenstelling tot de tweedimensionale ECG. Binnen 12 seconden is de uitslag beschikbaar. “Het apparaat is gemakkelijk te gebruiken”, zegt Bosman. “Cardimed geeft je instructies over de
toepassing. Het uitvoeren van het onderzoek is drie minuten extra werk en voor de patient absoluut niet belastend. Er wordt gebruik gemaakt van vijf elektrodes die op het lichaam worden geplakt. De patient moet even de adem inhouden en vervolgens geeft de CGM aan of er afwijkingen zijn gevonden en zo ja, welke. Het apparaat spreekt voor zich en er zijn eigenlijk geen nadelen die ik kan noemen. Ik heb hiermee een tweede diagnostisch middel in huis waarmee ik meer zekerheid heb over mijn diagnose bij pijn op de borst.”

Studies
Op de vraag of hij de CGM aan andere artsen zou aanraden antwoordt huisarts Bosman: “Vanuit mijn eigen ervaring vind ik dat de CGM een meerwaarde heeft in de huisartsenpraktijk. Ik ben vooral benieuwd naar de meerwaarde ten opzichte van de fietstest.” Enkele wetenschappelijke studies toonden reeds de hoge sensitiviteit en specificiteit van de CGM aan (Birkemeyer et al, 2010; Toelg et al., 2010; Schüpbach en Sanz, 2009; Schüpbach et al, 2008). De CGM-methode vindt ongeveer 70% van de hartinfarcten, hetgeen significant hoger is dan de ECG. Deze resultaten zijn ook te vinden op de website van Cardimed: www.cardiogoniometrie.nl. Onlangs ging de eerste studie in Nederland van start. Enverdis GmbH (Duitsland) en Cardimed (Nederland) participeren in een klinische gerandomiseerde studie die wordt uitgevoerd met cardiologen in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. In deze studie wordt de diagnostische rol van de CGM onderzocht bij patienten die ervan verdacht worden een non-ST-elevation myocardial infarction (NSTEMI) te hebben en die werden opgenomen op de spoedeisende hulp. Eerste resultaten worden nog dit jaar verwacht. Directeur Christian Zollner, die de cardiogoniometrie op de Nederlandse markt introduceert, is blij dat er nu ook in Nederland klinisch onderzoek plaatsvindt. “Uiteindelijk kunnen hier levens door gered worden, daar ben ik van overtuigd”, zegt Zollner.

Recente artikelen