Vijf lintjes aan Radboud Universiteit Nijmegen

Array

V.l.n.r. Didi Braat, Bart Jacobs, Jan Bulte, Ine van den Heuvel

Didi Braat, Carl Figdor, Ine van den Heuvel, Bart Jacobs en Jan Bulte, allen verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ontvingen op vrijdag 27 april een Koninklijke onderscheiding.

Mw. prof. dr. D.D.M. (Didi) Braat, hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie (Officier in de Orde van de  Oranje Nassau)
De heer prof. dr. C.G. (Carl) Figdor,  hoogleraar Tumorimmunologie (Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw)
Mw. drs. C.M. (Ine) van den Heuvel, hoofd van de eenheid Marktverkenning,Strategie en Ontwikkeling (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)
De heer prof. dr. B.P.F. (Bart) Jacobs, hoogleraar Beveiliging en correctheid van programmatuur (Officier in de Orde van de  Oranje Nassau)
De heer drs. J.A. (Jan), Bulte, UMC (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)
De Orde van de Nederlandse Leeuw wordt verleend voor verdiensten op het gebied van wetenschap en kunsten. De Orde van Oranje-Nassau is gekoppeld aan bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Mw. prof. dr. D.D.M.  (Didi) Braat is hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie aan de Radboud Universiteit. De afdeling Verloskunde & Gynaecologie van het en het Universitair Medisch Centrum St Radboud heeft zich onder haar leiding  verder ontwikkeld als een afdeling met uitstekende patientenzorg, wetenschappelijk toponderzoek en inspirerend onderwijs. Prof. Braat speelt een vooraanstaande rol in Nederland op het terrein van de ethiek en gezondheidszorg, in het bijzonder in de fertiliteitzorg.
Didi Braat is een voor menigeen het voorbeeld van een uitstekende arts. Ze is een aansprekend rolmodel voor vrouwelijke studenten en een inspiratiebron voor velen. Ze wordt geprezen voor de manier waarop zij medisch specialisten opleidt.  Als plaatsvervangend voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg stelt zij haar kwaliteiten ten dienste van de maatschappij. Voorts is ze initiator en voorzitter van het in 2009 opgerichte DIVAS, netwerk voor vrouwelijke medisch specialisten. Ze treedt veelvuldig op in de media om de maatschappij beter te laten kennis maken met ongewilde kinderloosheid en vruchtbaarheidsbehandelingen. Als beschermvrouwe van de Medische Faculteits Vereniging Nijmegen (MFVN) opent ze deuren voor studenten naar belangrijke instanties in de medische wereld.

Prof. dr. C.G. (Carl) Figdor, hoogleraar Tumorimmunologie aan de Radboud Universiteit en het Universitair Medisch Centrum St Radboud, is een van’s werelds toponderzoekers op het gebied van de immunologie. Figdor doet onderzoek naar de cellulaire en moleculaire mechanismen van het menselijk immuunsysteem en past deze toe in experimentele immunotherapieen. Figdors expertise is van belang voor de ontwikkeling van nieuwe kankervaccins. Dat belang wordt breed onderkend, zoals blijkt uit de toekenning van de NWO Spinozaprijs in 2006, de KWO-prijs van het Wilhelmina Kankerfonds in 2009 en een grote Europese subsidie (ERC Advanced Grant) in 2011.
Carl Figdor was tot 2010 drijvende kracht en wetenschappelijke directeur van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences (NCMLS). Hij is lid van de KNAW en tal van (inter)nationale wetenschappelijk commissies. Op maatschappelijk gebied is prof. Figdor nauw betrokken bij de introductie en professionalisering van wetenschappelijke en technologische onderwijsprogramma’s voor het basisonderwijs. Hij was initiatiefnemer en oprichter van het eerste Wetenschapsknooppunt in Nederland, gevestigd bij de Radboud Universiteit, dat tot doel heeft  om een onderzoekende houding te bevorderen bij zowel kinderen, leraren als pabo-studenten.
Mw. drs. C.M. (Ine) van den Heuvel is hoofd van de eenheid Marktverkenning, Strategie en Ontwikkeling van de Radboud Universiteit. Mede dankzij de inzet van mevrouw Van den Heuvel heeft de Radboud Universiteit zich verder kunnen profileren, onder meer door de ontwikkeling van onderzoeksinstituten en excellentieprogramma’s voor begaafde studenten, programma’s waarmee de universiteit landelijk en internationaal voorop loopt.
In dienst van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (1989 – 2002) had mevrouw Van den Heuvel een  belangrijke bijdrage aan programma’s die de Nederlandse wetenschap op de kaart zetten, zoals internationale samenwerkingsprogramma’s met China en Indonesie en het Programma Akademiehoogleraren, dat van grote betekenis is geweest voor het in stand houden van de kwaliteit van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs en onderzoek. Ook had ze een belangrijk aandeel in de ontwikkeling van de Vernieuwingsimpuls, het belangrijkste persoonsgerichte stimuleringsprogramma van innovatief onderzoek in Nederland.
Mevrouw Van den Heuvel is bestuurlijk actief in de Nijmeegse culturele wereld, onder meer binnen  de Stichting Nijmeegs Muziekfestival, de Federatie van Nijmeegse Zangverenigingen en Stichting de Lindenberg. Van den Heuvel is organiste, dirigente en parochiebestuurder van de Betlehemparochie en organiste van het parochieel zangkoor De Horsten Sionsheuvel te Groesbeek.

Prof. dr. B.P.F. (Bart) Jacobs is hoogleraar Beveiliging en correctheid van programmatuur aan de Radboud Universiteit. Als een van de toonaangevende experts op het gebied van de veiligheid en correctheid van software is Jacobs op een uitzonderlijke manier in staat om zijn onderzoek en kennis te vertalen naar maatschappelijke kwesties. Met zijn onderzoeksgroep trok hij wereldwijde aandacht met het blootleggen van de zwakheden in de meest gebruikte chip ter wereld, de Mifare Classic, die in Nederland onder meer werd toegepast in de OV-chipkaart.
Jacobs’ onderzoek maakt duidelijk dat privacy- en veiligheidsaspecten grote maatschappelijke ICT-projecten zoals het elektronisch patientendossier, rekeningrijden, slimme elektriciteitsmeters, biometrische paspoorten of elektronisch stemmen kwetsbaar maken. Bart Jacobs is waarschijnlijk Nederlands’ zichtbaarste en politiek invloedrijkste informaticus. Hij was hij lid van de commissie Inrichting Verkiezingsproces van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en wordt regelmatig gevraagd als adviseur. Jacobs is een van de initiatiefnemers voor het Privacy & Identity Lab, een  multidisciplinair instituut voor onderzoek en innovatie in digitale identiteit en privacybescherming op het internet en in ICT-systemen, een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, de Universiteit Tilburg en TNO. Bart Jacobs is sinds jaren redacteur van het gerenommeerde tijdschrift Theoretical Computer Science.

De heer drs. J.A. Bulte
Hij krijgt de Koninklijke Onderscheiding voor zijn wezenlijke bijdrage aan de sterke groei van de kwaliteit van het geneeskundig onderwijs aan het UMC St. Radboud. Deze kwaliteit blijkt vooral uit de 1e plaats die het Nijmeegs UMC inneemt op de lijst die door de landelijke visitatiecommissie wordt samengesteld. Zijn bijdrage aan de herziening van het curriculum Tandheelkunde heeft er zelfs toe geleid dat Nijmegen de koploper is in Nederland op het gebied van tandheelkundig onderwijs. Daarnaast heeft hij als bestuurder van het wijkgezondheidscentrum Lindenholt de contacten tussen de wijkbewoners en aanbieders van wonen, welzijn en zorg geoptimaliseerd. Ook zijn veelzijdige vrijwillige inzet voor de Antonius van Paduakerk wordt alom geprezen.

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen