Alcoholmatiging werkt in Ede

Array

Aanpak drankketen Ede ,,levert resultaat op”
Vier jaar drankketenbeleid van de gemeente Ede heeft succes. Het aantal keten is verminderd, de aandacht voor preventie slaat aan en er is nauwelijks overlast. Dat verklaart het gemeentebestuur. Het college van B en W wil doorgaan met de huidige integrale aanpak van preventie en handhaving, waarbij ook politie, brandweer, gemeentelijke Toezicht en de gemeentelijke afdeling Vergunning en Handhaving betrokken zijn.

Het gemeentebestuur stelt vast dat de behoefte onder jongeren om bijeen te komen in een keet blijvend is. Ede stimuleert om die reden het omvormen van buurtketen naar huiskamerketen, waarbij spelregels gaan gelden waarmee ouders en jongeren rekening mee moeten houden. Politie, brandweer, Toezicht en Vergunning en Handhaving controleren op naleving van de wet- en regelgeving in en rond de keet. Op dit moment telt de gemeente Ede circa tien keten. Het betreft in de meeste gevallen buurtketen.

Ede hanteert drie keetvormen: huiskamerkeet, buurtkeet en commerciele keet. Bij huiskamerketen is handhaving doorgaans niet aan de orde. Deze bevinden zich in huiselijke kring en er is toezicht. Bij buurtketen gaat het vaak om een groep van zo’n 10 tot 15 personen, waar drank bij betaling wordt gedronken. Dit is niet toegestaan volgens de Drank- en Horecawet. Ook kan hier brandgevaar en overtreding van het bestemmingsplan een rol spelen. Bij buurtketen wordt gekeken of en zo ja welke regelgeving wordt overtreden. Met de samenwerkingspartners wordt aan de hand van een stappenplan per keet bekeken op welk termijn en hoe handhaving aan de orde is. Commerciele keten worden direct gesloten.

Preventie is van groot belang gelet op de gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Het jongerenwerk speelt hierin een belangrijke rol. Jongerenwerkers bezoeken keten, maken afspraken met jongeren en ouders en geven aan beide groepen alcoholvoorlichting. De gemeente probeert ook alternatieven op te zetten voor drankketen. In De Spil in Harskamp zijn alcoholvrije activiteiten opgezet voor jongeren.

Verder heeft de inzet van Welstede en het Wijkteam ervoor gezorgd dat sprake is van een veel beter zicht op de drankketen dan enkele jaren terug. Medewerkers komen ook in de keet en spreken met ouders en jongeren.

Bron: Ede Stad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen