Sociale computers begrijpen en ondersteunen mensen

Array

Natalie van der Wal ontwierp en testte een aantal sociale computermodellen die mensen kunnen ondersteunen op het gebied van emotiebeïnvloeding, besluitvorming, leiderschap en informatieverspreiding. Eén van de systemen die zij ontwierp houdt in de gaten hoe mensen zich voelen die in het sociale netwerk van iemand met een depressie. Zo kan worden voorkomen dat zij ook depressief raken.

Tegenwoordig ondersteunt technologie mensen op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan een slimme auto die zijn bestuurder kan waarschuwen dat hij in slaap valt of buiten de rijbaan rijdt. Andere voorbeelden: een vibrerende riem die een brandweerman naar de uitgang van een gebouw kan leiden of smartphone-applicaties die mensen helpen hun leefstijl of slaapgedrag te verbeteren of stress bij zwangere vrouwen proberen te verminderen. Voor deze ‘slimme’ omgeving van de mens zijn computermodellen nodig die de mens kunnen observeren, begrijpen en ondersteunen.

Van der Wal ontwikkelde en testte ook het computermodel ASCRIBE, dat simuleert en voorspelt hoe paniek en informatie zich verspreiden binnen een evacuerende mensenmassa. Ook ontwikkelde zij een computermodel dat onderscheidt welke emotie verandert bij de gebruiker via zijn stem. Hiermee kan bijvoorbeeld een depressie worden voorkomen. Het laatste model dat Van der Wal ontwikkelde observeert welke ontwikkelingsniveaus en emoties teamleden hebben en voelen. Hiermee kan het systeem adviseren welke handelingen de teamleider uit moet voeren om het team zo efficient mogelijk te laten ontwikkelen en de groepssfeer op een goed peil te houden. Deze ‘sociale’ computermodellen zullen in de toekomst steeds meer in ieders omgeving verwerkt zijn.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

  • Startdatum07-05-2012
  • Tijd11.45
  • LocatieAula
  • TitelSocial Agents. Agent-Based Modelling of Integrated Internal and Social Dynamics of Cognitive and Affective Processes
  • SprekerC.N. van der Wal
  • Promotorprof.dr. J. Treur prof.dr. W.J.M.J. Cuijpers
  • OnderdeelFaculteit der Exacte Wetenschappen
  • WetenschapsgebiedExacte wetenschappen
  • Evenementtype Promotie

bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen