ABN: Zorg, maakindustrie en groothandel leveren grote bijdrage aan Nederlandse economie

ABN AMRO identificeert drie sectoren die unieke kansen bieden voor versterking van de Nederlandse economie. Dit zijn de zorg, de maakindustrie en groothandel. Zo biedt de zorg op het gebied van werkgelegenheid het meeste perspectief. In het rapport ‘Speuren naar Sterren’ komt naar voren dat er wél een noodzaak voor blijvende ontwikkeling is. Voor onze kennisinfrastructuur is het van belang dat in alle drie deze sectoren krachten worden gebundeld. Bovendien moet er geïnvesteerd worden in innovatie en onderzoek. Zo kunnen we internationaal een sterke speler zijn en blijven. Dit vraagt niet alleen inzet van de sectoren zelf, maar ook van de overheid.

Zorg
Niet alleen maatschappelijk, maar ook groot economisch is de zorgsector van groot belang: jaarlijks bedragen de uitgaven aan gezondheid- en welzijnszorg 90 miljard euro. Dat is bijna 15% BBP. De sector groeit bovendien bovengemiddeld: het UWV duidt in hun arbeidsmarktprognose de zorg als nummer één aan op het gebied van de groei van het aantal banen. De vergrijzing staat garant voor deze grote, toenemende vraag aan zorgmedewerkers. Daarvoor zijn belangrijke stappen noodzakelijk. Het beteugelen van de kosten is absoluut noodzakelijk. Maar die moet er ook toe leiden dat er middelen worden vrijgemaakt voor nieuw wetenschappelijk en toegepast onderzoek. Door specialisaties kan er in de zorg efficienter worden gewerkt, wat kwaliteitsverbetering tot gevolg heeft. Ook de grote verwevenheid met andere sectoren (multipliereffect) is van belang voor de economie: onder meer de farmacie, bouw en innovatie (R&D) zijn gebaat bij een gezonde zorgsector en groei.

” Voor onze kennisinfrastructuur is het van belang dat in alle drie deze sectoren krachten worden gebundeld. Bovendien moet er geïnvesteerd worden in innovatie en onderzoek”

Maakindustrie
Nederland is steeds meer een diensteneconomie; de aandacht voor de maakindustrie is niet heel groot wanneer het niet over ‘hightech’ gaat. Toch laat de sector indrukwekkende cijfers zien. De productiewaarde bedraagt 270 miljard, de toegevoegde waarde 65 miljard en de exportwaarde 150 miljard. Bovendien kan een sector als zakelijke dienstverlening alleen bloeien bij een florerende maakindustrie. Daarmee is de invloed van deze sector groter dan haar eigen cijfers alleen.Een grote diversiteit in specialisaties is kenmerkend voor de Nederlandse maakindustrie. Daarvoor is een goede kennisinfrastructuur essentieel: ondernemers staan te springen om vakspecialisten. Er valt daarnaast een tendens te bespeuren van offshoring terug naar onshoring: dichter bij de klant zitten en korte productieketens zorgen voor meer flexibiliteit en klantgerichtheid. Technologische vernieuwing is ook hierbij de sleutel tot groei. Voor massaproductie is Nederland te duur, daarom liggen de kansen op het gebied van nicheproducties en producties op maat en/of in kleine series.

Groothandel

Omdat de groothandel voornamelijk business-to-business werkt, is het een grote onbekende bij de consument. Toch zijn er in Nederland een half miljoen werknemers actief in deze sector. Groothandel is dan ook goed voor 383 miljard omzet, 43,5 miljard toegevoegde waarde en 143 miljard exportwaarde. De sector moet dus harder werken om haar meerwaarde te bewijzen. Naast haar core business (tegen lage prijzen verschillen overbruggen tussen producent en afnemer) vraagt de huidige markt ook steeds meer om aanvullende diensten als kwaliteitscontrole, productondersteuning, assemblage. Samenwerking met toeleveranciers, afnemers en de logistieke sector is nodig. Op die manier kan de sector sterk bijdragen aan de efficiency van het bedrijfsleven. Kennis, kunde en creativiteit zijn nodig voor een succesvolle handelstoekomst. De sector moet werken aan een dynamischer imago om de bedrijven en sector aantrekkelijk te maken op de arbeidsmarkt. Van de Nederlandse overheid mag verwacht worden dat er meer wordt geïnvesteerd in hoger en middelbaar onderwijs dat aansluit op het (specialistische) werk in de groothandel.

Over het rapport
Het rapport ‘Altijd op zoek naar de JA – Speuren naar Sterren’ is te downloaden via http://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/service/publicaties/nederlands.html. Het rapport focust naast sectoren op diverse (opkomende) landen en ondernemers die volgens ABN AMRO een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de weg omhoog. De positieve uitschieters, die het in deze tijd van recessie voor elkaar krijgen uit te blinken, spelen in dit rapport de hoofdrol.

Bron: ABN AMRO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen