Begeleiding bij draagmoederschap van belang voor alle partijen

Goede begeleiding tijdens het proces van het krijgen van een kind via een draagmoeder; van de voorlichting tot het besluit een draagmoeder in te schakelen en je uiteindelijk ouder te mogen noemen van het kind is essentieel. Het nemen van zorgvuldig overwogen besluiten is belangrijk om eventuele latere (verwerkings)problemen te voorkomen’, zegt algemeen directeur van de Fiom Rineke van Kessel.

Vanavond zendt de KRO de eerste uitzending van ‘Draagmoeder gezocht’ uit. Anita Witzier volgt een jaar lang vier stellen die met hulp van een draagmoeder een kind hopen te krijgen.

Wanneer zwanger worden op een natuurlijke wijze niet mogelijk is, komen er steeds meer mogelijkheden om toch een kind te krijgen. IVF/ICSI, eicel- of zaaddonatie, embryodonatie, draagmoederschap, adoptie. De (medisch-technische) ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. ‘Wanneer hier niet in alle zorgvuldigheid en openheid wordt gehandeld, wordt het welzijn van alle betrokkenen: de wensouders, draagmoeders, kinderen en donoren bedreigd’, legt Van Kessel uit. ‘Met name het beschikbaar zijn van informatie en openheid over de ontstaansgegevens van het kind is noodzakelijk en moet worden gewaarborgd. Niet weten van wie je afstamt, kan behoorlijk ingrijpend zijn en mogelijk leiden tot allerlei psychosociale problemen op latere leeftijd van het kind.

KRO vanavond op Nederland 1, 21.30 uur met nieuw programma ‘Draagmoeder gezocht’

bron: ANP Pers Support