Dimence biedt vrijwilligers basiscursus psychiatrie

0
219

Dimence biedt een basiscursus psychiatrie voor vrijwilligers die bij de organisatie actief zijn. Vier belangrijke psychiatrische ziektebeelden komen in de cursus aan bod. Vrijwilligers krijgen hierdoor aanvullende kennis en praktische handvatten aangeboden voor het vrijwilligerswerk.

Bij Dimence zetten 150 vrijwilliger zich actief in om het ‘gewone’ dagelijkse leven van patienten wat dichterbij te brengen. Psychiatrische patienten hebben vaak weinig sociale contacten en kunnen zich daardoor alleen voelen. Een vrijwilliger brengt de patient (weer) in contact met de samenleving. Zij zijn maatje van de patient. Een maatje wandelt of begeleidt de patient of is bijvoorbeeld taxichauffeur.

De vrijwilliger komt in contact met veel verschillende mensen die te maken hebben met de gevolgen van een psychiatrische ziekte. De cursus besteedt aandacht aan wat een vrijwilliger kan doen om het contact met de patient tijdens de activiteiten vorm te geven en te behouden. Ilse Dijkstra, trainer van de cursus: “De voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de deelnemers dienden als leidraad bij de vertaling van de theorie naar de praktijk, hierdoor ontstond er veel uitwisseling met elkaar.” De cursus wordt enthousiast ontvangen door vrijwilligers. Een opmerking van een vrijwilliger over de cursus: “Ik ben meteen met de tips aan de slag gegaan en merkte dat ik anders in het contact stond met de patient die ik daarvoor wel eens als lastig ervaarde.”

Vrijwilligers maken het leven van de patient een stukje mooier. Daarom is Dimence altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen meer informatie opvragen over vrijwilligerswerk bij het Contactpunt Vrijwilligerswerk van Dimence via 0570 680 825 of vrijwilligerswerk@dimence.nl.