Verkoop alcohol aan jongeren

Jongeren van 16 of 17 jaar proberen steeds vaker sterke drank te kopen. Maar 16-minners proberen minder vaak zwak alcoholhoudende drank te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van Intraval, in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Stijging en daling
In 2011 probeerde 23 procent van de 16 of 17-jarigen zelf sterke drank te bestellen in een horecagelegenheid, terwijl dit in 2001 nog maar negen procent was. Het aantal keer dat jongeren onder de 16 jaar zwak alcoholhoudende drank proberen te bestellen daalde daarentegen van vier procent in 2001 naar één procent in 2011. Zowel bij de horeca als bij slijterijen en levensmiddelenzaken was een daling zichtbaar.

Slaagkans
De slaagkans, oftewel de kans dat een jongere onder 16 jaar na een bestelpoging er in slaagt om zwak alcoholhoudende dranken te kopen en een jongere onder 18 jaar sterke drank, blijft onverminderd hoog.

Toch laat een meerderheid van zo’n tachtig procent van de alcoholverstrekkers, naar eigen zeggen de jongeren hun identiteitsbewijs tonen bij het kopen van alcoholhoudende dranken. Bij de eerste meting in 1999 lag dit percentage beduidend lager. Ook geeft het overgrote deel van de alcoholverstrekkers aan het personeel te instrueren en ook te controleren of men zich aan de instructies houdt.

Andere onderzoeken jongeren en alcohol
Ook met andere onderzoeken zijn jongeren en alcohol deze week in het nieuws. Zo toonde gisteren gepubliceerd internationaal WHO-onderzoek aan dat het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren tot dertien jaar de afgelopen vijf jaar sterk daalde. Eerder gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde liet zien dat het aantal kinderen en jongeren met een acute alcoholvergiftiging in 2011 opnieuw toenam.

Links
* Monitor alcoholverstrekking aan jongeren 2011 op de website van Intraval, bureau voor onderzoek en advies.
* WHO onderzoek op de website van de Universiteit Utrecht.
* Alcoholintoxicaties onder jongeren op de website van STAP, Nederlands Instituut voor alcoholbeleid.

bron: CCV

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen