Lancering Huidmonitor app

Een slimme app om onder meer melanomen (agressieve kwaadaardige moedervlekken) mee  te detecteren. Maandag 7 mei is deze Nederlandse primeur officieel gelanceerd. De app Huidmonitor is bedacht door dermatoloog Marcel Bekkenk.  Hij heeft huidkanker als aandachtsgebied.

Dermatoloog Bekkenk:  “Het aantal gevallen van huidkanker, en ook de sterfte eraan, stijgt schrikbarend.  Een op de zes Nederlanders krijgt ermee te maken. Regelmatig controleren van je huid is dus belangrijk. Ook voor jonge mensen, want in 25% van de gevallen is de patient jonger dan 50 jaar Met de Huidmonitor-app kun je op eenvoudige en speelse wijze checken of je moedervlek verdacht is, of niet en je dus naar de huisarts moet.  Ook is het mogelijk moedervlekken te volgen. Ofwel zien of ze in de loop van tijd veranderen. Huidmonitor leert je de vlekken op je lichaam beter te (her)kennen. Hierdoor heb je eerder in de gaten, dat er iets mis is. Ontdek je een verdachte vlek ga dan altijd naar de huisarts. Vroegtijdige herkenning is belangrijk als er sprake is van een melanoom. Dit vergroot de overlevingskans.”

Hoe werkt de app?
Je maakt met je smartphone een foto van uw moedervlek. Met een klik positioneer je  deze boven een galerij die circa 70 voorbeeldfoto’s bevat, van onschuldige sproet  tot melanoom. Door langs de voorbeeldfoto’s te ‘sliden’ is het mogelijk  de vlek te vergelijken met de voorbeeldfoto’s. Een omschrijving en kleurcodering (groen, oranje, rood) indiceert of een bezoek aan de huisarts gewenst is. Marcel  Bekkenk: “Als je een vlek wilt volgen kun je de app bijvoorbeeld elke twee maanden een signaal af laten geven, zodat je herinnerd wordt een vergelijkingsfoto te maken.” Aan de Huidmonitor is ook wetenschappelijk onderzoek gekoppeld. Dit gebeurt aan de hand van enquêtegegevens die via de app anoniem verstuurd kunnen worden. “Op deze wijze stellen we vast of de Huidmonitor-app  het  gewenste effect geeft.”

Risicogroepen melanomen
Het aantal huidkankergevallen stijgt wereldwijd explosief, ook in Nederland.  Vorig jaar zijn zo’n 40.000 gevallen van huidkanker gediagnosticeerd, 3000 daarvan zijn melanomen. In Nederland overlijden jaarlijks 600 mensen aan dit type huidkanker. Risicofactoren om een melanoom te ontwikkelen zijn: een lichte huid, veel sproeten, veel (gekke) moedervlekken, ernstige zonverbranding tijdens de jeugd en erfelijke factoren. Van de patienten waarbij een melanoom dunner dan 1 millimeter is gediagnosticeerd, overleeft 97 procent.

Sponsoren
De app Huidmonitor is tot stand gekomen met sponsoring van Reinier de Graafs Wetenschappelijke Activiteiten  Commissie,  Stichting Melanoom, het Huidfonds, Stichting MirandaMania en donaties uit de farmaceutische industrie.

De Huidmonitor is beschikbaar voor Iphone en Androïd. U kunt hem downloaden via www.huidmonitor.nl, de app-store en de Google Play-store.

In vergelijk tot de reeds beschikbare MelApp vallen de mogelijkheden een beetje tegen.

Bron: RdGG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen