Nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling leverziekten

Array

Golnar Karimian: Signal transduction pathways in hepatocyte cell death: new targets for therapy
Cholestatische en steatotische leverziekten leiden respectievelijk tot ophoping van gal in de lever en vervetting van de lever. Beide ziekten leiden tot afbraak van levercellen en kunnen de dood tot gevolg hebben. UMCG-promovendus Golnar Karimian verrichtte onderzoek naar de oorzaken van deze ziekten. Ze concentreerde zich op cellulaire mechanismen die aan de afbraak van levercellen ten grondslag liggen.

Karimian bestudeerde drie modellen van afbraak van levercellen: glycochenodeoxycholzuur (GCDCA)-geïnduceerde celdood als model voor galzuur toxiciteit, tumor necrose factor α (TNF-α)/ Actinomycine D (ActD, een transcriptie remmer) als model voor cytokine-geïnduceerde toxiciteit en menadion-geïnduceerde celdood als model voor oxidatieve stress geïnduceerde toxiciteit.

Het onderzoek laat zien dat bij de afbraak van levercellen een belangrijke rol is weggelegd voor intracellulaire organellen (zoals mitochondria en het endoplasmatisch reticulum), membraangebonden receptoren (zoals GPCRs en EGFR) en celoverlevingsroutes (zoals ERK, PI3K en PKC). Mogelijk kunnen deze inzichten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw therapie voor cholestatische en steatotische leverziekten.

Curriculum Vitae
Golnar Karimian (Shiraz, Iran, 1981) studeerde geneeskunde te Teheran. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Maag-Darm-Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Karimian blijft werkzaam als onderzoeker in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Signal transduction pathways in hepatocyte cell death: new targets for therapy”.
Datum:07 mei 2012 Tijd:11:00

Locatie:Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen

Adres:Broerstraat 5 te Groningen

Promotor: prof.dr. A.J. Moshage en prof.dr K.N. Faber

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen