ERIBA onderdeel van Europa Kijkdagen

Array

In het kader van de Europa Kijkdagen kunnen belangstellenden op 11 en 12 mei alvast een kijkje nemen in het in aanbouw zijnde gebouw van ERIBA aan de Antonius Deusinglaan in Groningen (UMCG). ERIBA is het internationale topinstituut voor verouderingsonderzoek. De Europa Kijkdagen is een campagne van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) en wordt georganiseerd om de inwoners van de noordelijke provincies te laten zien wat er met Europees geld wordt gedaan in onze regio. Dit jaar doen in de drie noordelijke provincies 22 projecten mee aan de Kijkdagen.

Gezond ouder worden duurt een leven lang en begint al bij de conceptie, waarbij ouders hun genen doorgeven en dus ook hun eventuele risico’s en kansen voor een gezonde levensloop of het ontstaan van ziekte later in het leven. Levensstijl, voeding en andere factoren beïnvloeden de ontwikkeling van gezondheid. Maar over de invloed van deze factoren en hoe ze zich tot elkaar verhouden, is nieuwe kennis nodig.

Binnen het researchinstituut ERIBA doen internationale wetenschappers fundamenteel onderzoek naar verouderingsprocessen. Met de kennis die hieruit voortkomt, kunnen nieuwe methoden voor preventie en behandeling van ouderdomsziekten zoals kanker, Alzheimer en Parkinson worden ontwikkeld.
Het ERIBA-gebouw is zo ingericht dat wetenschappers met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, om zo kruisbestuiving te stimuleren en de kans op doorbraken te vergroten. Het onderzoek wordt uitgevoerd op celniveau in laboratoria en met modelorganismen zoals fruitvliegjes en wormen. De onderzoekers maken daarbij gebruik van ultramoderne onderzoeksfaciliteiten en technieken op het gebied van genoom- en eiwitonderzoek, microscopie, bioinformatica en celisolatie.

Kijkje nemen
ERIBA opent medio 2012 haar deuren, maar u kunt tijdens de Europa Kijkdagen op 11 en 12 mei al een kijkje nemen in het in aanbouw zijnde researchgebouw. Tussen 10.00-15.00 uur is het instituut gedeeltelijk geopend. Ieder uur is er een rondleiding over één van de laboratoria en doorlopend geven onderzoekers aan de hand van posters uitleg over het onderzoek dat zij doen. U vindt het ERIBA-gebouw aan de noordzijde van het Universitair Medisch Centrum Groningen via de ingang Tandheelkunde aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen.

Met ERIBA bouwen het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen aan de toekomst van gezondheid, waarbij de focus ligt op Healthy Ageing: gezond en actief ouder worden. ERIBA wordt mede gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Provincie Groningen, Samenwerkingverband Noord Nederland, Noaber Foundation en Stichting Kinderoncologie Groningen.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen