Zelfcontrole diabetespatiënt werkt niet altijd

Array

Zelfcontrole van glucose in het bloed helpt niet tegen onrustgevoelens bij type 2 diabetespatienten die geen insuline gebruiken. Ook zorgt het niet voor betere zelfzorgmaatregelen. “>Het is algemeen geaccepteerd dat diabetespatienten die insuline gebruiken, dankzij glucosemetingen zelfstandig aanpassingen kunnen maken in leefstijlgedrag en medicatiegebruik. Volgens Uriell Malanda is hier echter geen bewijs voor bij patienten met diabetes mellitus type 2

Niet inzetten
Er geen aanwijzingen dat zelfcontrole helpt bij het verbeteren van de glucose-instelling bij patienten met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken, concludeert Malanda. Omdat zelfcontrole relatief duur is, adviseert de promovendus om ze bij deze groep patienten niet in te zetten.

Onderzoek
Malanda voerde een gerandomiseerde IN CONTROL-studie uit. Hierbij werden 181 diabetespatienten die geen insuline gebruiken willekeurig verdeeld over drie groepen. De patienten in deze groepen namen hun glucosespiegel op in het bloed, in de urine of voerden geen zelfcontrole uit. Na een jaar blijkt er geen verschil in glucose-instelling en onrustgevoelens tussen de deelnemers in de drie groepen. Ook konden na een jaar alle deelnemers even goed omgaan met zelfzorgmaatregelen die bij diabetes horen.


Ontoereikend

Een nadere analyse laat zien dat het proces van zelfcontrole onvoldoende bruikbare feedback geeft om aanpassingen in zelfzorgmaatregelen te kunnen maken.

Proefschrift
Uriell Malanda promoveert 11 mei op zijn proefschrift ‘Self-Monitoring of Blood Glucose: are they IN CONTROL‘ aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen