AzG: Cholera rukt opnieuw op in Haïti, land is onvoorbereid

Met de komst van het regenseizoen in Haïti, dient ook een nieuwe choleragolf zich aan. In minder dan één maand tijd is het aantal cholerapatienten in de behandelcentra van Artsen zonder Grenzen in Port-au-Prince en Léog(aa)ne verviervoudigd; in april behandelde de medische noodhulporganisatie 1.600 mensen voor cholera.

Het Haïtiaanse ministerie van Volksgezondheid en Bevolking claimt de situatie onder controle te hebben, maar het land is niet klaar om deze nieuwe choleragolf te bestrijden, aldus Artsen zonder Grenzen, die sinds de start van de epidemie, oktober 2010, ruim 170.000 cholerapatienten – eenderde van het totaal – heeft behandeld.

Vorig jaar werden 200.000 mensen met cholera besmet tijdens het regenseizoen dat van mei tot en met oktober liep. Artsen zonder Grenzen heeft haar cholerabehandelcentra in hoofdstad Port-au-Prince en in de stad Léog(aa)ne uitgebreid om de toestroom patienten op te vangen en bereidt openingen van extra centra door het hele land voor. ‘Er is té weinig aan preventie gedaan om te denken dat cholera dit jaar niet opnieuw zou oplaaien,’ aldus Gaetan Drossart, coördinator Artsen zonder Grenzen in Haïti. ‘Het is zorgwekkend dat de overheid niet beter voorbereid is en dat ze vasthoudt aan het verspreiden van geruststellende boodschappen die totaal niet overeenkomen met de realiteit. De regering, de VN en andere humanitaire partners vergaderen telkens weer, maar er komen bar weinig concrete oplossingen uit.’

In werkelijkheid kunnen de overheidszorgfaciliteiten in veel regio’s de seizoenspieken van cholera niet aan. Het choleramonitoringsysteem functioneert nog steeds niet. Een onderzoek van Artsen zonder Grenzen in de regio Artibonite, waar eenvijfde van de in totaal 535.000 choleragevallen tot nu toe werd gemeld, toonde aan dat preventieve maatregelen sinds 2011 duidelijk op een lager pitje waren gezet. Meer dan de helft van de organisaties die er vorig jaar werkten, is vertrokken. Gezondheidscentra kampen met tekorten aan medicijnen en het overheidspersoneel is soms al sinds januari niet meer uitbetaald. De cholera-epidemie heeft tot nu toe het leven van ruim 7.000 Haïtianen geeist.

‘Regen is slechts één van de risicofactoren voor cholerabesmetting,’ aldus Maya Allan, epidemioloog voor Artsen zonder Grenzen. ‘Wanneer de regen stopt, zakt de cholera en daarmee ook de financiering in plaats van te investeren in preventie. Het gevolg is dat de bevolking nog steeds even kwetsbaar is wanneer cholera later opnieuw een opmars maakt.’

Cholera wordt vooral via besmet water verspreid. De meerderheid van de Haïtianen beschikt niet over een latrine en aan schoon water komen is elke dag een uitdaging. Van het half miljoen mensen dat na de aardbeving in 2010 nog steeds in kampen leeft, krijgt minder dan eenderde schoon water, en slechts één procent kreeg recent zeep. Dat bleek in april uit een onderzoek door het Nationaal Directoraat voor Waterbevoorrading en Sanitatie van Haïti. ‘Hygienisch advies om jezelf tegen cholera te beschermen heeft weinig zin als mensen dat niet in praktijk kunnen brengen,’ zegt Gaetan Drossart.

Het choleravaccin, dat in sommige delen van Haïti wordt gebruikt, kan helpen om de epidemie onder controle te krijgen, is geen waterdichte oplossing. Het vaccin biedt immuniteit voor ongeveer drie jaar, maar is naar schatting slechts voor zeventig procent efficient. Alleen grootschalige verbetering aan het water- en rioleringssysteem van Haïti kan een duurzame oplossing bieden, maar dat zal tijd vergen.’ ‘Nu moeten er levens worden gered,’ besluit Gaetan Drossart. ‘Iedereen moet zich hiervoor inzetten.’

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen