Jaarlijks 50 doden door medicijnen in het verkeer

Vorig jaar zijn in Nederland maar liefst 50 doden gevallen door rijden onder invloed van medicijnen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wijst al jaren op de risico’s via de campagne ‘Rij veilig met medicijnen’.

Met de campagne wil het IVM bereiken dat medicijngebruikers vaker checken of hun medicijn invloed heeft. ‘Dat slaap- en kalmeringsmiddelen invloed hebben, is logisch’, zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. ‘Maar dat ook zelfzorgmiddelen voor hooikoorts en reisziekte invloed hebben, is minder bekend. Terwijl deze middelen hetzelfde effect kunnen hebben als een paar glazen alcohol’. Het IVM wijst ook apothekers en huisartsen op hun verantwoordelijkheid. Zij zijn verplicht aan hun patienten te melden dat een middel gevaarlijk kan zijn in het verkeer. ‘We zien in de praktijk dat dit nog te weinig gebeurt’, aldus Coolen van Brakel.

Gele sticker
De uitkomsten van het onderzoek maken de discussie over de functie van de gele waarschuwingssticker weer actueel. Volgens het IVM voldoet de sticker niet, omdat medicijnen die een heel licht effect hebben op het rijgedrag, dezelfde gele sticker krijgen. ‘Gebruikers zien dan geen onderscheid tussen medicijnen met weinig invloed en middelen die je wel degelijk in gevaar kunnen brengen. Het zou goed zijn als er een nieuw systeem komt, waardoor patienten, maar ook zorgverleners zich beter bewust zijn van de riciso’s’, zegt de IVM-directeur.

Op de site www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunnen medicijngebruikers opzoeken of zij met hun medicijnen mogen autorijden. Zorgverleners kunnen terecht op de IVM-site www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) voert op dit moment een campagne om medicijngebruikers op de risico’s te wijzen. Het IVM wil ervaringen met het gebruik van medicijnen in het verkeer verzamelen via het Meldpunt Medicijnen.

Bron: IVM

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen