Jaarlijks 50 doden door medicijnen in het verkeer

0
231

Vorig jaar zijn in Nederland maar liefst 50 doden gevallen door rijden onder invloed van medicijnen. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) wijst al jaren op de risico’s via de campagne ‘Rij veilig met medicijnen’.

Met de campagne wil het IVM bereiken dat medicijngebruikers vaker checken of hun medicijn invloed heeft. ‘Dat slaap- en kalmeringsmiddelen invloed hebben, is logisch’, zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. ‘Maar dat ook zelfzorgmiddelen voor hooikoorts en reisziekte invloed hebben, is minder bekend. Terwijl deze middelen hetzelfde effect kunnen hebben als een paar glazen alcohol’. Het IVM wijst ook apothekers en huisartsen op hun verantwoordelijkheid. Zij zijn verplicht aan hun patienten te melden dat een middel gevaarlijk kan zijn in het verkeer. ‘We zien in de praktijk dat dit nog te weinig gebeurt’, aldus Coolen van Brakel.

Gele sticker
De uitkomsten van het onderzoek maken de discussie over de functie van de gele waarschuwingssticker weer actueel. Volgens het IVM voldoet de sticker niet, omdat medicijnen die een heel licht effect hebben op het rijgedrag, dezelfde gele sticker krijgen. ‘Gebruikers zien dan geen onderscheid tussen medicijnen met weinig invloed en middelen die je wel degelijk in gevaar kunnen brengen. Het zou goed zijn als er een nieuw systeem komt, waardoor patienten, maar ook zorgverleners zich beter bewust zijn van de riciso’s’, zegt de IVM-directeur.

Op de site www.rijveiligmetmedicijnen.nl kunnen medicijngebruikers opzoeken of zij met hun medicijnen mogen autorijden. Zorgverleners kunnen terecht op de IVM-site www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) voert op dit moment een campagne om medicijngebruikers op de risico’s te wijzen. Het IVM wil ervaringen met het gebruik van medicijnen in het verkeer verzamelen via het Meldpunt Medicijnen.

Bron: IVM