Landelijk Congres Palliatieve Zorg

Palliatieve zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking is wezenlijk anders dan palliatieve zorg aan uitbehandelde oncologiepatienten. De nadruk ligt hier op het verliezen van zelfregie en het steeds meer afhankelijk worden van de patient. Deze afhankelijkheid vraagt een heel andere benadering en manier van zorg verlenen.

StudieArena organiseert het Landelijk Congres Palliatieve Zorg, van autonomie naar afhankelijkheid
Dit congres vindt plaats op 10 september 2012 in het congrescentrum De Werelt in Lunteren.

Het programma wordt inhoudelijk ondersteund door V&VN afdeling Palliatieve ZorgPalliactief (Nederlandse vereniging voor professionele palliatieve zorg) en Vilans (Kenniscentrum langdurende zorg).

Het liefst wil je de zorg tijdens de laatste levensfase zo goed mogelijk afstemmen met de client zelf. Maar wat als deze afstemming beperkt of niet (meer) mogelijk is, zoals bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking? Hoe ga je om met ethische dilemma’s rond zelfbeschikking, stoppen met voeding en euthanasie? Hoe anticipeer je op pijn en onbegrepen gedrag? Wat is de toegevoegde waarde van spirituele en complementaire zorg? Hoe kan de samenwerking in de palliatieve zorg optimaal worden afgestemd? Kortom, hoe geef je inhoud aan zorg, welzijn en zingeving in de palliatieve fase?

U kunt uw eigen programma samenstellen uit 35 inspirerende sessies met de volgende thema’s:

  • Organisatie
  • Samenwerking
  • Familie- en mantelzorg
  • Benadering en communicatie
  • Signalering en interventies
  • Ethiek
  • Spiritualiteit en zingeving
  • Complementaire zorg
  • Palliatieve netwerken

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk worden gecombineerd met vernieuwende visies op palliatieve zorg en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Een veelzijdig programma, waarin verschillende disciplines uit de palliatieve sector, dementiezorg en verstandelijk gehandicaptenzorg elkaar ontmoeten en inspireren.

Het complete congresprogramma staat op www.studiearena.nl.

bron: Studio Arena

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen