NPCF in De Vijfde Dag op Ned 2 over medische fouten

Array

Slachtoffers van medische fouten moeten zelf aantonen dat de arts een fout heeft gemaakt. Terwijl zij financieel, medisch en juridisch een achterstand hebben op de machtige ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. In de Vijfde Dag, donderdagavond 10 mei om 21.07u op Nederland 2, pleit de NPCF voor het omkeren van de bewijslast.

Nu patienten nog moeten aantonen dat ze het slachtoffer zijn van een medische fout, leidt dat bijna per definitie tot langdurige en frusterende procedures. Patienten moeten op zoek naar een advocaat die het kan opnemen tegen ziekenhuizen die de kennis (over het incident) en eigen juristen in huis hebben. De NPCF vindt dat ongelijk, en wil dat de bewijslast bij de ziekenhuizen komt te liggen. Deze zouden in geval van een medische fout moeten aantonen dat de fout hen eventueel niet te verwijten is.

Wilna Wind komt in het EO-programma aan het woord over deze voor patienten oneerlijke situatie. Verder is de strijd te zien van twee families tegen de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis over de aansprakelijkheid. Kunnen zij bewijzen dat het ziekenhuis een fout heeft gemaakt?

De Vijfde Dag, EO, 21.07u Nederland 2/10 mei 2012

bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen